Magazín

Naozaj môže muž DOJČIŤ dieťa? Odpoveď vás asi šokuje

Trans žena ukázala verejnosti, ako dojčí svoje dieťa. Čo na to veda? Je možné, že odpoveď prekvapí aj vás.

Ilustračný obrázok k článku Naozaj môže muž DOJČIŤ dieťa? Odpoveď vás asi šokuje
Zdroj: Twitter.com/Mika Minio-Paluello , pixabay.com

Istá fotografia s krátkym popisom na známej sociálnej sieti vyvolala búrlivú reakciu. Je na nej trans žena s menom Mika Minio-Paluellová, ako v autobuse dojčí dieťa.

„Aj trans ženy môžu dojčiť a ja som svoje dieťa dojčila. Stimulovala som dojčenie, použila som štandardný protokol pre adoptívne matky – funguje to aj pre trans ľudí. Dojčenie od oboch rodičov je skutočne veľmi užitočné a zdravé,“ napísala Mika na Twitteri, ktorá sa narodila síce ako muž, ale dnes sa identifikuje ako žena. Jej príspevok si pozreli viac ako dva milióny ľudí.

Trans žena chcela momentkou svetu ukázať, že aj tí, ktorí sa narodili ako muži, sa dokážu nielen obliekať „ako mama“, ale tiež „vykonávať biologické funkcie matky.“ Informuje o tom Daily Mail. Príspevok dojčiacej trans ženy sa dostal ihneď do médií a začal sa rýchlo šíriť naprieč internetom.

Môžu muži dojčiť?

Ide o akúsi pózu alebo skutočne dokáže muž nakŕmiť dieťa? Odpoveď nie je doteraz taká jednoznačná. V roku 2000 bola vyvinutá procedúra známa pod pojmom protokol Newman-Goldfarb. Ako funguje?

Protokol vyvolá laktáciu, dokáže to aj v prípade muža, ktorý sa naraz cíti ako žena.

Proces napodobňuje hormonálne zmeny, ktoré mamičky prežívajú po pôrode. Pomocou špeciálnej pumpy sa stimulujú prsníky a zároveň sa užívajú antikoncepčné hormóny spolu s liekom proti nevoľnosti známym ako domperidón. Tento liek nie je voľnopredajný, je na lekársky predpis a stimuluje tvorbu materského mlieka.

Je tu však jedno veľké ALE. Čo si o tom myslia lekári, sa dočítate na druhej strane.

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM