Magazín

Ocitli ste sa vo finančnom strese? Nastavte si mesačný rozpočet podľa rád banky

Desatina z mesačného príjmu by mala slúžiť na vytváranie pravidelnej finančnej rezervy.

Ilustračný obrázok k článku Ocitli ste sa vo finančnom strese? Nastavte si mesačný rozpočet podľa rád banky
Zdroj: pixabay.com / CC0 1.0

Finančný stres sa dá riešiť revíziou príjmov a výdavkov a ich cieľavedomým plánovaním. Podľa PR manažérky 365.bank Lindy Valko Gálikovej je možné si následne nastaviť mesačný rozpočet, pričom ideálne finančné miery sú 40, 30, 20, 10.

Nastavenie rozpočtu

V zmysle toho by 40 % príjmu malo smerovať na uhradenie pravidelných bežných výdavkov, tretina rozpočtu by mala slúžiť na pokrytie finančných záväzkov, ako sú úver alebo hypotéka, a pätina na strednodobé či dlhodobé sporenia, respektíve investovanie. Desatina z mesačného príjmu by mala slúžiť na vytváranie pravidelnej finančnej rezervy.

„Viac ako polovica (56 %) ľudí na Slovensku považuje svoju súčasnú finančnú situáciu za nepriaznivú. Za posledný rok sa tento stav pre väčšinu nezmenil a rovnaký počet ľudí je presvedčených, že sa v najbližšom čase ani nezlepší. Tretina Slovákov dokonca vníma svoju budúcu finančnú situáciu horšie ako tú aktuálnu,“ vysvetlila Valko Gáliková.

Výdavky v závere roka

Záver roka je obdobím, keď sú v súvislosti s vianočnými sviatkami zvýšené výdavky, ktorých dosah si ľudia postupne uvedomujú a pociťujú začiatkom roka.

Navyše, v kombinácii s meniacou sa ekonomickou situáciou, ako napríklad rastúca inflácia, respektíve zdražovanie, ako aj aktuálnou situáciou s pandémiou nového koronavírusu môže byť vnímanie finančnej situácie ešte senzitívnejšie.

Naučte sa s nami šetriť. Prečítajte si aj

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM