Barbara Dallosová Správy Zo zahraničia

Odborníci VARUJÚ: Ruskojazyčné drogové kartely si na nás brúsia zuby!

Špecialisti upozorňujú, že prílev utečencov do našej i susedných krajín môže byť výbornou príležitosťou pre drogovú mafiu.

Ilustračný obrázok k článku Odborníci VARUJÚ: Ruskojazyčné drogové kartely si na nás brúsia zuby!
Zdroj: pixabay.com

Boje v susednej Ukrajine neutíchajú a slovenské hranice prekročia denne tisíce ľudí na úteku. Najčastejšie ide o ženy s deťmi. Od vypuknutia konfliktu k nám prišlo už vyše 300-tisíc ľudí, o dočasné útočisko však požiadal iba zlomok z nich.

Väčšina utečencov putuje ďalej, často napríklad do Českej republiky. Hoci Česko s Ukrajinou nesusedí, patrí medzi krajiny, ktoré prijali množstvo utečencov zodpovedajúcich viac ako jednému percentu ich populácie.

Šanca pre drogovú mafiu

Príchod takejto masy ľudí stavia európske krajiny pred viacero otázok. Myslieť treba na ubytovanie, financovanie humanitárnej pomoci, začlenenie do pracovného procesu a mnoho administratívnych úkonov. Odborníci ale upozorňujú, že počítať treba aj s možným nárastom drogovej kriminality. Podľa nich môžu migračný chaos využiť ruskojazyčné drogové mafie s cieľom vytvoriť nové pašerácke cesty heroínu z Afganistanu do Európy. Informuje o tom portál Novinky.cz.

Ako pre denník Právo, pod ktorý server Novinky.cz patrí, povedal vládny protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil, nepochybuje, že organizované skupiny už majú plán, ako utečeneckú krízu využiť. Štatisticky je totiž jasné, že medzi utečencami sa nachádza aj časť drogovo závislých.

„Očakávame, že za užívateľmi prídu aj díleri. Nemusia byť hneď z Ukrajiny, môžu byť napríklad aj z Kazachstanu alebo iných postsovietskych republík,“ ozrejmuje Vobořil.

Politické krytie

Drvivá časť svetovej produkcie heroínu vzniká v Afganistane. Kanálmi na pašovanie do Európy sú práve Rusko a Ukrajina. Podľa Vobořila je veľkým problémom, že tento výnosný biznis má v Ruskej federácii a jej bývalých satelitoch často politické krytie.

„Mám veľké obavy, že ruskojazyčná drogová mafia je napojená na KGB a najvyššie pozície v Kremli,“ myslí si. Ako príklady uvádza ruského šéfa protidrogovej agentúry Viktora Ivanova, ktorý je podozrivý z napojenia na drogovú mafiu či prípad ruskej ambasády v Argentíne, kde polícia v pred štyrmi rokmi zhabala kufre so 400 kilami kokaínu.

Na slovenských hraniciach

Presun Ukrajincov pokračuje aj na hraniciach so Slovenskom. Za uplynulý deň (11. 4.) naše hranice prekročilo 2 526 utečencov, z toho 1 298 žien, 628 detí a 600 mužov. Potvrdila to Lucia Kirinovičová z tlačového odboru Ministerstva vnútra (MV) SR.

Všetky činnosti v súvislosti s utečencami z Ukrajiny zabezpečovalo 277 policajtov, 193 hasičov, 91 colníkov, 332 vojakov a šesť duchovných. Taktiež 179 dobrovoľníkov, dvaja príslušníci zahraničných zložiek a desať zamestnancov migračného úradu.

„Vypravených bolo 53 autobusov, ktoré previezli 740 osôb na rôzne miesta v rámci Slovenska. Vlakovou dopravou bolo prepravených 1579 osôb. Za pondelok bolo ubytovaných 59 ľudí, voľné kapacity sú na úrovni 12 395,“ ozrejmila Kirinovičová.

Celkovo Slovensko zaznamenalo od vypuknutia vojny na Ukrajine (24. 2.) 324 133 utečencov. Celkový počet udelených dočasných útočísk od 1.marca je na úrovni 65 972.

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Foto: ilustračné

Zostaňte v obraze! Ďalšie správy z domova i zo sveta

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM