redakcia Bardejovský Reportér Regióny Regióny

Pamätníky Johna Lennona sú po celom svete. Aj v Bardejove

Brutálna vražda britského hudobníka Johna Lennona pred 37 rokmi zanechala veľkú ranu v srdciach hudobných fanúšikov a zástancov mieru.

Ilustračný obrázok k článku Pamätníky Johna Lennona sú po celom  svete. Aj v Bardejove
Zdroj: Bardejovský Reportér

BRATISLAVA/BAR­DEJOV. Brutálna vražda britského hudobníka Johna Lennona pred 37 rokmi zanechala veľkú ranu v srdciach hudobných fanúšikov a zástancov mieru. V najrôznejších kútoch sveta vrátane nášho Bardejova si ľudia uctili jeho život a odkaz vybudovaním mnohých pamätníkov.

Strawberry Fields, New York

Pamätník so záhradnou úpravou venovaný tomuto exbeatlovi nesie názov podľa piesne Strawberry Fields Forever. Jeho stredobodom je ikonická mozaika s nápisom Imagine, ktorá odkazuje na ďalší jeho slávny song. Zaujímavosťou je, že ju vytvorili talianski umelci ako repliku známej mozaiky z Pompejí a New Yorku ju venovalo ako dar mesto Neapol.

Pamätník v Central Parku zaberá 10 000 štvorcových metrov a slávnostne ho otvorili na Lennonove nedožité 45. narodeniny 9. októbra 1985 za účasti vtedajšieho newyorského starostu Eda Kocha a vdovy po Johnovi Yoko Ono. Nachádza sa len niekoľko metrov od obytného domu Dakota, v ktorom Lennon žil a pred ktorým si ho 8. decembra 1980 našli smrtiace výstrely. Strawberry Fields je jednou z mála tichých zón v Central Parku. Miestni obyvatelia a návštevníci si tam často čítajú, meditujú a prechádzajú sa, pričom mozaika je prakticky stále ozdobená kvetmi a inými spomienkovými predmetmi. Na výročia Lennonovho narodenia a úmrtia sa tam schádzajú davy ľudí spievajúcich piesne Beatles a oslavujúcich Johnovo posolstvo mieru.

Ulička Johna Lennona v Bardejove / Zdroj: Bardejovský Reportér

Mierový pamätník, Liverpool

Päť metrov vysoký, kovový Mierový pamätník odhalili v Lennonovom rodisku v roku 2010 jeho prvá man- želka Cynthia a syn Julian. „Myslím si, že doba smútenia už je za nami a nastal čas oslavovať. Myslite na jeho život a na to pozitívne a dobré,“ povedala dnes už nebohá Cynthia Lennonová stovkám zúčastnených. Mierový pamätník je možno najvýznamnejšou poctou Lennonovi v Liverpoole, ale je len jednou z mnohých po celom meste.

Lietadlá od roku 2001 pristávajú na Letisku Johna Lennona, kde sa nachádza aj socha a na viacerých miestach motto Above us only sky (Nad nami len obloha) z piesne Imagine. Ak raz navštívite Liverpool, určite si tiež všimnete bronzovú sochu Johna, ako sa opiera o múr na pôvodnom mieste Cavern Clubu na Mathew Street.

Imagine Peace Tower, Reykjavík

Svetelný pamätník na islandskom ostrove Videy neďaleko Reykjavíku nechala vybudovať Yoko Ono. Pozostáva z vysokej „svetelnej veže“ týčiacej sa z monumentu z bieleho kameňa, na ktorom sú vytesané slová „Imagine Peace“ v 24 jazykoch. Tieto slová a názov veže sú opäť odkazom na pieseň Imagine. Prúd svetla mieriaci k nebu dosahuje za jasných nocí výšku až 4000 metrov. Vežu rozsvecujú 9. októbra na výročie Lennonových narodenín a svieti do 8. decembra, teda do dňa výročia jeho vraždy.

Pamätník začali stavať 9. októbra 2006 a otvorili ho presne o rok neskôr. Na jeho odhalení bol okrem Yoko Ono prítomný aj bývalý bubeník Beatles Ringo Starr a vdova po ďalšom členovi tejto kapely Georgeovi Harrisonovi – Olivia. Medzi pozvanými bol aj Paul McCartney, ktorý sa však nakoniec neukázal. Yoko Ono si na tento projekt vybrala Island preto, lebo je tam dostupná lacná geotermálna energia, ktorú využívajú k napájaniu svetelného lúča. Nezvyčajný pamätník označila vdova po Lennonovi za svoj dlhoročný sen, ktorý sa naplnil.

Ulička Johna Lennona v Bardejove / Zdroj: Bardejovský Reportér

Park Johna Lennona, Havana

Kuba sa môže zdať veľmi nezvyčajným miestom pre Lennonov pamätník, keď zoberieme do úvahy, že Fidel Castro kedysi považoval Beatles za stelesnenie západného materializmu a nepovolil ich hudbu. Samozrejme to nezabránilo masovému pašovaniu zakázaných songov. O niekoľko desaťročí sa však kubánsky vodca rozhodol Lennona „omilostiť“ a začal k nemu dokonca pociťovať istý druh spriaznenosti.

Po jeho tragickom úmrtí sa Fidel vyjadril, že ich spájal otvorený protivojnový postoj a obrana pracujúcej triedy. „Jeho sny sú aj mojimi snami. Ja som tiež rojko, ktorému sa podarilo pretaviť sny do reality,“ vyznal sa. V havanskom Parku Johna Lennona si môžete na lavičke prisadnúť k bronzovej soche spokojne oddychujúceho dlhovlasého exbeatla, ktorý nemá nič proti tomu, keď si s ním spravíte aj desať selfie. Známa je fotografia Georgea Martina, producenta Beatles, ktorý sa počas návštevy Kuby zatúlal do parku a opäť sa zvítal so svojím starým kamošom.

Zdroj: TASR

Múr Johna Lennona, Praha

Podobne ako Kuba, aj československá komunistická vláda zakazovala západnú hudbu. Mládež si však tajne zaobstarávala platne a magnetofónové pásky zo zahraničia a dychtivo si ich púšťala. John Lennon bol hrdinom pre československých mierových aktivistov – blížny revolucionár, s ktorým ich spájal boj za slobodu. Deň po jeho vražde Pražania vytvorili zrejme prvý Lennonov pamätník na svete, keď na múr na Kampe neďaleko domu Jana Wericha namaľovali spevákovu podobizeň a popísali ho textami Beatles.

Maľovanie a písanie na vtedy neoficiálny Múr Johna Lennona bol rebelantským a nebezpečným činom – pristihnuté osoby sa mohli ľahko dostať do väzenia za „podvratnú protištátnu činnosť“. Aj keď vláda nainštalovala kamery a pravidelne múr bielila, nič nezabránilo pražským Johnovým fanúšikom, aby ho zas a znova nepomaľovali. Dnes, keď už je zákaz západnej hudby dlhé roky zrušený, Lennonov múr žije stále ako symbol nenásilného protestu, ktorý sa rozrastá a mení každým novým nápisom a maľbou.

Ulička Johna Lennona, Bardejov

John Lennon má svoju ulicu aj vo východoslovenskom Bardejove, o ktorom s najväčšou pravdepodobnosťou nikdy nepočul. Ulička Johna Lennona v centre mesta je síce pomenovaná po britskom hudobníkovi neoficiálne, ale má svoju jedinečnú atmosféru a priťahuje turistov. Múry domu jedného miestneho fanúšika pútajú pozornosť trojrozmernými grafikami, či vykovanými umeleckými dielami. V parčíku budovanom už od 80. rokov je možné obdivovať kamene s názvami albumov a menami členov kapely. Parčík sa kedysi vládnucim komunistom veľmi nepozdával a raz ho aj niekto vypálil.

V tejto najkratšej uličke Bardejova si miestni obyvatelia už roky zvyknú 8. decembra pripomenúť pamiatku Johna Lennona pietnou akciou spojenou s koncertom. Toto sú len niektoré zo stoviek Lennonových pamätníkov po celom svete. Sochy a záhrady na jeho počesť nájdeme od Peru až po Japonsko a rovnako tak osobné pocty vo forme výstav, hudby a muzikálov, ktoré oslavujú Lennonov odkaz novými a kreatívnymi spôsobmi.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM