Tomáš Batiz Správy Rôzne

Pamiatkár o poklade na Liptove: Nálezcovia by mali dostať 100% z hodnoty, FOTO

Na dvoch manželov z Martinčeka sa usmialo šťastie. Počas prechádzky našli vzácny starodávny poklad.

Ilustračný obrázok k článku Pamiatkár o poklade na Liptove: Nálezcovia by mali dostať 100% z hodnoty, FOTO
8
Galéria
Zdroj: Martin Furman

Na dvoch manželov z Martinčeka sa usmialo šťastie. Počas prechádzky našli vzácny starodávny poklad.

Nálezcovia našli poklad v plytkej jame, ktorú vyryli diviaky. Stovky vzácnych mincí sa ukrývali v rozbitom džbáne. Informoval o tom Martin Furman z Pamiatkového úradu v Žiline.

Podľa Furmana ide o veľmi vzácny nález. „Presný počet mincí ešte nie je známy, ale určite presahuje 1600 kusov strieborných denárov. Súčasťou pokladu boli aj dva zlaté dukáty Ľudovíta II. Jagelovského a denáre Mateja Korvína, Vladislava II. Jagelovského, Ľudovíta II. Jagelovského, Jána Zápoľského a Ferdinanda Habsburského," konštatuje.

Súčasťou nálezu bola aj vzácny groš. „Ide o striebornú mincu z menej kvalitného striebra Ľudovíta II. Jagelovského z roku 1521,“ zhodnotil Furman.

Podľa slov archeológa sa v týchto dňoch pracuje na intenzívnom čistení mincí. Následne pôjde celý nález Bratislavy na Pamiatkový úrad, ktorý osloví odborného znalca. Ten potom určí jeho hodnotu. „Vzhľadom k tomu, že ten postup bol úplne dodržaný v rámci Pamiatkového zákona, tak si myslím, že nálezcovia majú nárok na 100% hodnoty nálezu,“ zhodnotil Martin Furman z Pamiatkového úradu v Žiline.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM