Webnoviny - Svet

Podľa Ivety Radičovej slušný politik sám vie, čo má robiť

WEBNOVINY.SK

POPRAD 22. februára (WEBNOVINY) – Slušný politik vie, čo má robiť, vyhlásila premiérka Iveta Radičová v súvislosti s najnovšou výzvou na internete, že politici spomínaní v spise Gorila majú necelých 48 hodín na to, aby odstúpili zo svojich kandidátok.

„Slušný politik vie, čo má robiť, keď je vážne podozrenie, vie, ako sa má zachovať,“ povedala Radičová.

Spomínaná výzva je umiestnená na zahraničnej webstránke a podľa pisateľa sa tam už vo štvrtok o 19:45 objaví autentický zvukový a videozáznam, ktorý „odhalí špinu v Slovenskej politike“. Vyjadrenia na margo výzvy na odstúpenie politikov spomínaných v spise Gorila Predseda SDKÚ-DS a šéf diplomacie Mikuláš Dzurinda pripomenul, že patril k prvým, ktorí zaujali ku kauze Gorila stanovisko, aby tí, čo spáchali trestnú činnosť, znášali dôsledky a tí, čo boli neprávom očiernení, boli očistení, „Prosím, nech politickú zodpovednosť znášajú tí, ktorí Gorily zamietli pod koberec alebo zametajú pod koberec,“ povedal Dzurinda.

Podpredseda SDKÚ-DS a minister financií Ivan Mikloš vidí dôvod súčasnej atmosféry na Slovensku, ktorej súčasťou sú aj takéto iniciatívy, v tom, že rôzne podozrenia a obvinenia neboli vyšetrené. „Tam je kľúč, jednoducho musíme urobiť všetko pre to, aby to bolo dôsledne vyšetrené, aj z hľadiska vyvodenia zodpovednosti aj politickej tých, ktorí to mali vyšetrovať a nevyšetrili, prípadne vyšetrovali nedostatočne“ povedal Mikloš.

To ako občania reagujú, je podľa premiérky výsledkom správania sa politikov, ktorí si svoje vystupovanie zamieňajú s divadlom. „Prvý krok je slušnosť v politike a argumentácia,“ dodala.

Dôsledne vyšetrené podľa neho môžu byť len vtedy, ak dôjde k potrebným zmenám aj reformám nielen v prokuratúre, ale aj súdnictve a vyšetrovaní a inštitúciách, ktoré ho majú na starosti.Dôsledne vyšetrené podľa neho môžu byť len vtedy, ak dôjde k potrebným zmenám aj reformám nielen v prokuratúre, ale aj súdnictve a vyšetrovaní a inštitúciách, ktoré ho majú na starosti.

Nasledovať má podľa nej vecná argumentácia štýlom majme spory, ale o problémoch. Tretím dôležitým predpokladom podľa nej je spravodlivé vyšetrenie podozrení. „Pokiaľ budú len vyšetrenia a vyšetrené kauzy, ktoré zostanú na generálnej prokuratúre a nič sa ďalej nedeje, tak si občan spravodlivo a rozhorčene povie, že veľkých rýb sa spravodlivosť jednoducho nedotýka,“ povedala Radičová.

Presadzuje otvorené vládnutie, ku ktorému patrí aj kultúra správania sa politikov. „Pevne verím, že tak, ako prezident Spolkovej republiky Nemecko – aj keď v hodine 13-tej, ale predsa len pochopil a odstúpil – že rovnaká kultúra demokracie má šance na uplatnenie, na život aj v SR,“ vyhlásila Radičová a dodala, že to platí len vtedy, keď ju budú politici presadzovať svojim kultúrnym správaním – nie aroganciou a útočnosťou.

K iniciatíve mladých SDKÚ-DS na sociálnej sieti „Iveta neodchádzaj“ poznamenala, že je milá. „Politická scéna, v takej podobe, ako ju dnes máme pred očami nie je priestor, v ktorom sa cítim, že doňho patrím,“ uzavrela.

Podtatranské vodárne odmietajú ovplyvňovanie zo spisu Gorila

Predstavitelia Podtatranskej vodárenskej spoločnosti, a.s. Poprad odmietajú informácie o údajnom ovplyvňovaní pri procese transformácie a vstupe strategického investora, ktoré sa objavili v spise Gorila.

„Nás nikto neovplyvňoval a kto toto tvrdí, myslím si, že niekto si robí na náš účet politiku pred voľbami,“ povedal na dnešnej tlačovej besede riaditeľ spoločnosti Vladimír Pastorek. Podľa riaditeľa je celá záležitosť „hra“ a je to maximálny nezmysel, keď ich niekto do toho zatiahol.

Riaditeľ vodární sa nechcel vyjadriť k trestnému oznámeniu, ktoré podal primátor Popradu vo vzťahu k informáciám v spise Gorila. „Ja za neho nemôžem hovoriť. Môžem jedine za spoločnosť, ale ja nebudem nič,“ dodal Pastorek.

Podľa spisu Gorila je starosta Štrby Michal Sýkora charakterizovaný ako „nespoľahlivý“, čo on osobne vníma v kontexte celého spisu ako pozitívum. Sýkora odmietol možnosť ovplyvňovania približne 200 starostov a primátorov obcí a miest, ktoré sú akcionármi Podtatranskej vodárenskej spoločnosti.

Výber strategického investora pre Podtatranskú vodárenskú prevádzkovú spoločnosť mala na starosti deväťčlenná komisia, kde bolo päť zástupcov obcí a miest, traja zástupcovia Podtatranskej vodárenskej spoločnosti a jeden zástupca Dozornej rady, ktorým bol zástupca Fondu národného majetku.

Všetci deviati jednomyseľne navrhli za strategického partnera spoločnosť Veolia na základe ponúk, keďže ponuka tejto spoločnosti bola najvýhodnejšia. Konečné slovo však mali starostovia a primátori obcí a miest, ktorí už vtedy vlastnili približne 87 % akcií spoločnosti a odsúhlasili vstup strategického investora.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM