Aktualizované Politika

Premiéri Poľska, Česka a Slovinska boli v Kyjeve: TU je dôvod, prečo tam Heger necestoval

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok večer na sociálnej sieti Telegram zverejnil zábery z rokovania s premiérmi Česka, Poľska a Slovinska. Prečo sa nepridal náš premiér?

Ilustračný obrázok k článku Premiéri Poľska, Česka a Slovinska boli v Kyjeve: TU je dôvod, prečo tam Heger necestoval
Zdroj: TASR/AP

Delegácia pozostávajúca z premiérov Českej republiky, Poľska a Slovinska sa bezpečne vrátila z Ukrajiny. Na sociálnej sieti Twitter to v stredu predpoludním uviedol hovorca poľskej vlády Piotr Müller. Informovala o tom agentúra Reuters.„Poľská, slovinská a česká delegácia sa bezpečne vrátila z Kyjeva do Poľska,“ tweetoval hovorca.

Prečo necestoval?

„Vaša návšteva Kyjeva v tomto ťažkom období je pre Ukrajinu silným znakom podpory. Veľmi si to vážime,“ napísal ukrajinský prezident na sociálnej sieti Telegram.

Za Poľsko sa na rokovaní zúčastnil aj vicepremiér Jaroslav Kaczyňski, ktorý cestoval vlakom spolu s premiérmi troch krajín.

Premiér Eduard Heger (OĽANO) neodcestoval do Kyjeva spolu s predsedami vlád Českej republiky, Poľska a Slovinska po konzultácii s bezpečnostnými zložkami. Tie mu to vyslovene neodporúčali. Pre TASR to v stredu uviedla hovorkyňa premiéra Ľubica Janíková.

Čo na to ministri?

Minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nominant SaS) vníma rozhodnutie premiéra Eduarda Hegera (OĽANO) necestovať na Ukrajinu ako bezpečnostné, nie ako politické. Uviedol to pred rokovaním vlády. Návštevu troch predsedov vlády na Ukrajine považuje Korčok za silné a odvážne gesto.

„Nehľadajme politiku tam, kde nie je. Ak predseda vlády dostane informácie od bezpečnostných zložiek, tak ja si nie som celkom istý, či ich má ignorovať,“ povedal Korčok s tým, že Heger sa neschoval. Bezpečnosť má podľa Korčoka svoj význam a úlohou bezpečnostných zložiek je chrániť premiéra.

Štátny tajomník Ministerstva obrany SR Marian Majer nechce špekulovať o tom, prečo premiéri iných krajín do Kyjeva cestovali a Heger nie.

„Nemôžeme hodnotiť vyhodnotenie bezpečnostných zložiek iných štátov, my sme to vyhodnotili takto a zariadili sme sa podľa toho,“ povedal. Upozornil, že vláda samotná vyjadruje naďalej veľmi konzistentný postoj k podpore Ukrajiny brániacej sa ruskej agresii.

Vicepremiérka Veronika Remišová (Za ľudí) si myslí, že bezpečnosť premiéra je dôležitejšia ako gestá. Dôležité sú podľa nej konkrétne činy. „Slovensko robí všetko pre to, aby sme Ukrajine pomohli,“ podotkla.

Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) ocenil symbolickú cestu troch predsedov vlád na Ukrajinu. Myslí si, že mala zmysel. Rozhodnutie premiéra nejsť na Ukrajinu rešpektuje.

Prečítajte si aj:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM