Aktualizované Krimi Zo zahraničia

Pri Moskve sa zrútilo lietadlo: Šéf vagnerovcov Prigožin je mŕtvy

Pri leteckom nešťastí zomrelo desať ľudí. Na palube bol aj vodca ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin.

Ilustračný obrázok k článku Pri Moskve sa zrútilo lietadlo: Šéf vagnerovcov Prigožin je mŕtvy
Zdroj: TASR/AP

Aktualizácia: Vodca ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin je podľa s ním spájaného kanála Grey Zone na platforme Telegram mŕtvy, oficiálne však jeho smrť potvrdená doposiaľ nebola. Podľa vyjadrení ruských úradov bolo jeho meno na zozname pasažierov lietadla, ktoré sa v stredu zrútilo v Tverskej oblasti neďaleko Moskvy.

Desať ľudí v stredu zahynulo pri havárii súkromného lietadla severne od ruskej metropoly Moskva. Podľa ruského úradu pre civilné letectvo bol na zozname pasažierov aj vodca žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin. TASR informuje na základe správy stanice Sky News.

Agentúra AFP citovala ruské tlačové agentúry, podľa ktorých je Prigožin medzi obeťami havárie lietadla. Zahynúť malo všetkých desať pasažierov na palube.

„Súkromné lietadlo Embraer Legacy na strase z Moskvy do Petrohradu sa zrútilo blízko dediny Kuženkino v Tverskej oblasti. Na palube bolo desať ľudí vrátane troch členov posádky. Na základe prvých informácií zahynuli všetci na palube,“ uviedlo na platforme Telegram ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie.

Prečítajte si tiež

Havária lietadla, v ktorom sa mal nachádzať vodca ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin, bola signálom z Kremľa pre ruské elity. Uviedol to v stredu šéf ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoľak. TASR informuje podľa agentúry AFP.

„Demonštratívna eliminácia Prigožina a velenia vagnerovcov dva mesiace po pokuse o vzburu je signál od (ruského prezidenta Vladimira) Putina ruským elitám pred voľbami v roku 2024. ‚Pozor! Nelojálnosť sa rovná smrti‘“, napísal Podoľak na sociálnych sieťach.

Zostrelili ho?

„Medzitým je zrejmé, že Putin nikomu neodpúšťa svoj vlastný beštiálny teror,“ napísal Podoľak na sociálnej sieti X (predtým Twitter).

„Takisto je tiež zrejmé, že si Prigožin podpísal špeciálny rozsudok smrti vo chvíli, keď uveril v bizarné ‚záruky‘ (bieloruského prezidenta Alexandra) Lukašenka a v Putinovo rovnako absurdné ' čestné slovo',“ napísal ďalej podľa stanice Sky News Podoľak.

Lietadlo, ktoré malo patriť Prigožinovi, smerovalo z Moskvy do Petrohradu, kde majú sídlo jeho firmy. Prigožinov telegramový kanál v stredu uviedol, že jeho lietadlo bolo cielene zostrelené. Stroj údajne zostrelila protivzdušná obrana nad Tverskou oblasťou, uviedol kanál Gray Zone na platforme Telegram.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM