Rôzne

RADÍME: Zamestnávate dôchodcu? Vaše povinnosti pri platení poistného sa zjednodušia

Od 1.1. 2020 nastávajú zmeny aj v plnení povinností a v platení poistného za dôchodcov, ktorí ostávajú pracovať aj po priznaní dôchodku.

Ilustračný obrázok k článku RADÍME: Zamestnávate dôchodcu? Vaše povinnosti pri platení poistného sa zjednodušia
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Kým doteraz bol pre zamestnávateľov na účely platenia poistného za nich rozhodujúci deň priznania dôchodku, od začiatku roka to už bude deň vydania samotného rozhodnutia o priznaní dôchodku. TASR o tom informovala Sociálna poisťovňa.

Oprava mesačných výkazov poistného

Starobný dôchodca zamestnaný na pracovnú zmluvu, respektíve aj na dohodu, nie je v súčasnosti povinný, a ani jeho zamestnávateľ, platiť poistné na invalidné poistenie a na poistenie v nezamestnanosti odo dňa priznania dôchodku.

To znamená, že v situácii, keď je zamestnancovi spätne priznaný dôchodok hoci aj tri roky dozadu, je zamestnávateľ povinný opravovať všetky mesačné výkazy poistného a príspevkov odo dňa jeho priznania.

Zjednodušenie povinností

Novelou zákona od januára 2020 sa táto povinnosť zamestnávateľovi zjednoduší, spätne ich bude opravovať iba odo dňa vydania rozhodnutia o priznaní dôchodku. Aj preplatok na poistnom môže vzniknúť najskôr odo dňa vydania rozhodnutia o priznaní dôchodku.

„Uvedené sa vzťahuje aj na invalidných dôchodcov, za ktorých zamestnávateľ nie je povinný v súčasnosti platiť poistné na niektoré druhy poistného odo dňa priznania dôchodku. Rozhodujúci bude aj v ich prípade deň vydania rozhodnutia o jeho priznaní,“ informovala poisťovňa.

Samostatne zárobkovo činné osoby po priznaní starobného dôchodku alebo predčasného starobného dôchodku nebudú platiť poistné na invalidné poistenie taktiež až odo dňa vydania rozhodnutia o priznaní dôchodku.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM