Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Fašiangy začínajú mrazivým a chladným počasím, pribudne snehu

Pranostika na dnešný deň hovorí: Keď január vodu pustí, v ľad ju zas marec zhustí. V sobotu bude prevažne polooblačno. Teploty -17 až -4 stupne C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Fašiangy začínajú mrazivým a chladným počasím, pribudne snehu
Zdroj: TASR

Západ: Jasno až polojasno. Popoludní pribúdanie oblačnosti. Ojedinele snehové prehánky alebo slabé sneženie. Naďalej miestami tvorba snehových jazykov. Mimoriadne chladno! Najvyššia denná teplota –8 až –5 st. Prevažne severný vietor 5 až 10 m/s (20 až 35 km/h), miestami v nárazoch okolo 15 m/s (55 km/h).

Stred: Jasno až polojasno. Naďalej miestami tvorba snehových jazykov a závejov. Najvyššia denná teplota –16 až –12 st., na juhu kraja okolo –10 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo –17 st. Prevažne severný vietor do 6 m/s (20 km/h). Na hrebeňoch hôr miestami prudký až búrlivý vietor.

Východ: Jasno až polojasno. Naďalej miestami tvorba snehových jazykov a závejov. Najvyššia denná teplota –16 až –11 st. Prevažne severný vietor 5 až 12 m/s (20 až 35 km/h), miestami v nárazoch okolo 15 m/s (55 km/h). Na hrebeňoch hôr miestami prudký až búrlivý vietor.

Meniny má Bohuslava

Ženské meno Bohuslava má slovanský pôvod a jeho význam je „Bohu buď slávna“. Bohuslavy sú poetky, ktoré rady snívajú. Netreba ich poháňať, lebo, aj keď sú inteligentné, potrebujú istý čas, aby pochopili, čo od nich chceme. Bohuslavy študujú nepravidelne, no veľmi ich priťahujú humanitné vedy.

V zamestnaní môžu mať Bohuslavy problémy, lebo sú im dosť vzdialené disciplína aj zmysel pre zodpovednosť. Môžeme o nich povedať, že sú to dámy s melancholickým šarmom a so zasnenými očami.

Stalo sa doma

1611 – V Bytči popravili pomocníkov Alžbety Bátoriovej, ktorých obvinili z vrážd mladých dievčat. Ján Ujvári, prezývaný Ficko, bol sťatý, Helena Jóová a Dorota Sentešová boli upálené na hranici.

2009 – Počas noci sa zastavili dodávky zemného plynu na Slovensko. Zásobníky zemného plynu, ktoré sa nachádzajú väčšinou na západnom Slovensku, začali so zásobovaním celého územia Slovenskej republiky.

Stalo sa vo svete

1943 – Zomrel americký fyzik, elektrotechnik a rádiotechnik chorvátskeho pôvodu, autor základných objavov v oblasti bezdrôtovej telegrafie NIKOLA TESLA. Narodil sa 10.7.1856.

1964 – Narodil sa americký herec NICOLAS CAGE, ktorý je známy nielen ako hrdina v akčných filmoch (Skala, Con Air, alebo Tvárou v tvár), ale aj ako predstaviteľ charakterových postáv (Leaving Las Vegas, Zbesilosť v srdci, či Adaptácia). Medzi jeho ďalšie známe filmy patria: Mesto anjelov, Kód Navajo, Mandolína kapitána Corelliho, Obchodník so smrťou, alebo Lovci pokladov.

Skladba dňa

1963 – Narodil sa Ján Kuric, slovenský spevák, textár, skladateľ, známy ako frontman skupiny Vidiek. Ján Kuric je členom skupín Ventil RG a Vidiek, má za sebou aj jeden sólový projekt, album Cigánsky plač, ktorý nahral spolu s rómskou speváčkou Věrou Bílou.

Ilustračné foto

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM