Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Pripomíname si Svetový deň televízie, teploty do 10 stupňov

Pranostika na dnes hovorí: "Keď je na Obetovanie Panny Márie noc jasná, čistá, krutá zima sa k nám chystá." Meniny oslavuje Elvíra. Zamračené, občasný dážď, na horách sneženie. Teploty 5 až 10 stupňov.

Video: Dnes24.sk / Zdroj: Dnes24.sk

Západ: prevažne zamračené, občasný dážď. Najnižšie ranné teploty 8 až 5 a najvyššie denné 7 až 10 stupňov C.

Stred: prevažne zamračené, občasný dážď. Najnižšie ranné teploty 7 až 2 a najvyššie denné 5 až 9 stupňov C.

Východ: prevažne zamračené, občasný dážď. Najnižšie ranné teploty 7 až 3 a najvyššie denné 5 až 9 stupňov C.

Meniny má Elvíra

Ženské meno Elvíra má španielsky pôvod a v preklade znamená „vznešená“, „kňažná“. S nositeľkami tohto krstného mena sa stretávame na Slovensku málokedy. Elvíry oslavujú meniny 21. novembra. Sú to trpezlivé dámy, ktoré sa k cieľom dopracujú s pozoruhodnou vytrvalosťou.

Ako študentky sú svedomité, presné a vnímavé. Vynikajú všade, kde je potrebné rozhodnúť sa, rýchlo sa zorientovať a systematicky pracovať. Môžu byť z nich napríklad dobré obchodníčky, účtovníčky alebo sekretárky.

Elvíry o svojom citovom živote takmer nehovoria. Dá sa povedať, že táto téma im nie je práve príjemná. Majú málo priateľov, ale spoľahlivých a najmä vplyvných. Keďže sú z času na čas úzkostlivé a prirýchlo jedia, mali by si dávať pozor na žalúdok, zo stravy vylúčiť ťažké jedlá a konzumovať viac zeleniny aj ovocia.

Stalo sa doma

1849 – V Bratislave slávnostne rozpustili slovenský dobrovoľnícky zbor.

1939 – Slovenský minister zahraničných vecí Matúš Černák podpísal so svojím nemeckým partnerom Joachimom von Ribbentropom zmluvu o pričlenení časti územia bývalého Poľska k vojnovej Slovenskej republike (1939–1945). Išlo o niekoľko spišských a oravských obcí, ktoré boli k Poľsku pričlenené v roku 1920.

2002 – Slovenská republika (SR) dostala pozvánku do Severoatlantickej aliancie (North Atlantic Treaty Organization – NATO). Plnoprávnym členom NATO sa SR stala 29.3.2004.

Stalo sa vo svete

1344 – Položili základný kameň Katedrály sv. Víta (od roku 1997 Katedrála svatého Víta, Václava a Vojtěcha) v Prahe.

1620 – Štyri desiatky anglických puritánskych prisťahovalcov s rodinami priplávali na palube lode Mayflower na severoamerické pobrežie.

1806 – Dekrétom vydaným v Berlíne, vyhlásil francúzsky cisár Napoleon I. kontinentálnu blokádu Británie.

1877 – Thomas Alva Edison oboznámil verejnosť so svojím vynálezom fonografu, prístroja zaznamenávajúceho a reprodukujúceho ľudský hlas a hudbu.

1920 – Príslušníci Írskej republikánskej armády (IRA) zavraždili 14 dôstojníkov britskej tajnej služby nasadených na vypátranie vodcov IRA. Britské jednotky následne obkľúčili športový štadión v Dubline, pri streľbe zahynulo 12 ľudí a neskôr zastrelili ďalšie dve osoby.

1974 – Pri bombovom útoku Írskej republikánskej armády (IRA) v dvoch pohostinstvách v britskom Birminghame zahynulo 21 osôb a vyše 160 bolo zranených.

1980 – Vypukol veľký požiar v grandhoteli Casino v Las Vegas. Zahynulo viac ako 100 ľudí a približne 500 ďalších osôb utrpelo zranenia.

1990 – Na záver vrcholnej schôdzky Konferencie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (KBSE) v Paríži prijali prezidenti a predsedovia vlád 34 krajín Chartu pre novú Európu. Dokument deklaroval koniec studenej vojny respektíve koniec rozdelenia Európy, trvajúceho od skončenia druhej svetovej vojny.

1994 – Na základe rezolúcie Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov (BR OSN) č. 958 podniklo 30 lietadiel NATO útok na letisko krajinských Srbov Udbina v Chorvátsku.

1995 – Daytonskou mierovou dohodou, ktorú parafovali vtedajší prezidenti Bosny a Hercegoviny (BaH) Alija Izetbegovič, Chorvátska Franjo Tudjman a Srbska Slobodan Miloševič, sa skončila vojna v Bosne a Hercegovine.

1996 – Na pôde OSN sa konalo prvé Svetové televízne fórum. Udalosť sa od roku 1998 pripomína ako Svetový deň televízie.

2004 – Na Ukrajine sa konalo druhé kolo prezidentských volieb, ktoré prerástli do tzv. Oranžovej revolúcie.

2006 – Irak a Sýria sa po takmer štvrťstoročí dohodli na obnovení úplných diplomatických vzťahov.

2011 – Traja najvyššie postavení žijúci predstavitelia bývalého režimu Červených Kmérov v Kambodži sa postavili v Phnom Pénhe pred súdny tribunál podporovaný OSN. Zodpovedali sa za zločiny proti ľudskosti a genocídy.

2013 – Začali sa masové protesty prívržencov integrácie Ukrajiny do Európskej únie EÚ, keď vláda Mykolu Azarova rozhodla o pozastavení príprav na podpísaní asociačnej zmluvy s EÚ a zmluvy o voľnom obchode.

Skladba dňa

1965 – Narodila sa Björk Gudmundsdóttir, Rejkjavik, Island, speváčka a klaviristka. Hru na klavíri študovala od jedenástich rokov. Začínala v skupine Split & Snot. V roku 1992 sa rozhodla pre sólovú dráhu. V júli 1993 vydala prvý sólový album s názvom Debut. Desať štúdiových albumov má na svojom konte táto najúspešnejšia islandská speváčka, najnovší desiaty Utopia vyšiel v novembri 2017, deviaty Vulnicura vydala v januári 2015. K diskografii patria aj tri kompilácie. V anglickej TOP 40 mala dvadsať skladieb, najúspešnejšou z nich bola v novembri 1995 It's Oh So Quiet. Na festivale Pohoda v Trenčíne koncertovala 11. júla 2015.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM