Monika Hanigovská Magazín

Rusi bojujú proti Putinovi NOVOU vlajkou: Červený pás je ako KRV, nahradili ho bielou

Časť Rusov bojuje proti Putinovi novou samozvanou štátnou vlajkou. Tá je medzi nimi stále obľúbenejšia. Zmení sa aj oficiálne?

Ilustračný obrázok k článku Rusi bojujú proti Putinovi NOVOU vlajkou: Červený pás je ako KRV, nahradili ho bielou
Zdroj: Twitter.com/крошка цейтнот , Twitter.com/Anonymous

Do konfliktu na starom kontinente sa aktívne zapája aj časť odporcov invázie z radov samotných Rusov. Napriek tomu, že nebojujú v uliciach so zbraňou v ruke, svoj nesúhlas proti Putinovi vyjadrujú prostredníctvom novej samozvanej ruskej vlajky. Tú sa neboja dvíhať poriadne vysoko!

Rusi upravili známu trikolóru tvorenú vodorovnými pruhmi bielej, modrej a červenej farby. Odstránili červenú, a tmavomodrú nahradili jemnejšou azúrovou farbou.

Bielo-modrá vlajka sa objavuje na demonštráciách ako prostriedok, ktorý umožňuje Rusom zdôrazniť skutočnosť, že národ ako celok nepodporuje vojnu.

Šíri sa svetom

Nová vlajka zaviala na protestoch na mnohých známych námestiach. Ako informuje ruský The Village, bolo ju vidieť na zhromaždeniach v Tbilisi, Helsinkách, Madride, Tel Avive, New Yorku, Prahe či napríklad vo Viedni.

Tamojšia ruská redakcia pripomína, že vlajku vymyslela skupina ruských emigrantov, ktorá sa snaží verejne ukázať, čo si o rusko-ukrajinskom konflikte myslí. No ako konkrétnejší autor sa spomína ruský dizajnér Kai Katonina, ktorý žije už niekoľko rokov v Berlíne.

Článok pokračuje pod príspevkom.

Fašistický symbol?

Katonina sa priznal, že to boli novinári, ktorých prekvapilo, že na protestoch pod novou vlajkou stretli práve Rusov. „Začali k nám chodiť a hovoriť: Vy ste Rus! Ste proti vojne a išli ste protestovať.“

Nová vlajka sa začala spontánne objavovať aj na internete, sociálnych sieťach a obľúbená sa stala i medzi aktivistami Za slobodu v Rusku. „Rozhodli sme sa, že už nemôžeme používať ruskú trikolóru, pretože Putin z nej urobil fašistický symbol,“ povedal pre denník The Guardian Alex Záporožcev.

„Rozhodli sme sa odstrániť červený pruh – je to farba krvi – a nahradiť ho bielym,“ vyjadril sa Záporožcev.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM