Magazín

Šachový majster Kasparov: Uvrhnite Rusko do doby kamennej! Je to 3. svetová vojna ŠIALENCA

Bývalý majster sveta v šachu Garry Kasparov je ďalší z radu kritikov ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý nariadil inváziu na Ukrajinu.

Ilustračný obrázok k článku Šachový majster Kasparov: Uvrhnite Rusko do doby kamennej! Je to 3. svetová vojna ŠIALENCA
Zdroj: TASR/AP , TASR/Michal Svítok

„Je to tragédia pre moju krajinu. Tisíce mladých Rusov zomierajú pre tohto šialeného diktátora. Veľa z nich sa narodilo a aj zomrie za jeho vlády,“ povedal Kasparov v rozhovore pre Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Kolaps režimu?

Kasparov dúfa, že vojna nebude mať dlhé trvanie a že Putina čaká spravodlivý trest.

„Mohla by viesť ku kolapsu jeho režimu. Prvýkrát od skončenia Studenej vojny sa takmer celý svet spojil v boji proti zlu. Nečakal som také silné puto solidarity ostatných krajín s Ukrajinou,“ poznamenal Kasparov, ktorý je dlhoročný kritik Kremľa.

„Stále sa ma pýtajú, čo sa musí stať, aby sa to celá skončilo. Majú prísť na Červené námestie milióny demonštrantov? Príde k palácovému prevratu? Zasiahnu oligarchovia? Zrejme sa musí udiať zo všetkého niečo. Putin žije 22 rokov v bubline, je preňho ťažké zachovať si zdravý rozum. Vieme, že dôveruje iba málokomu a že nechodí na internet. Diktatúra jedného muža je najväčšia existenčná hrozba pre celý svet,“ myslí si Kasparov.

Späť do doby kamennej

Ruský aktivista a šachová legenda Garri Kasparov vyzval prostredníctvom ďalšieho rozhovoru svetové mocnosti, aby prijali tvrdšiu vojenskú a ekonomickú stratégiu voči ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi.

Kasparov západné krajiny apeluje, aby kvôli invázii na Ukrajinu odvolali svojich veľvyslancov z Moskvy, vylúčili Rusko z medzinárodnej policajnej agentúry Interpol a zaviedli nad Ukrajinou bezletovú zónu.

"Rusko by malo byť uvrhnuté späť do doby kamennej, aby sa zabezpečilo, že ropný a plynárenský priemysel a všetky ďalšie citlivé odvetvia, ktoré sú životne dôležité pre prežitie režimu, nebudú môcť fungovať bez technologickej podpory Západu,“ povedal Kasparov v rozhovore idnes.cz.

Bez odstavenia Putina od moci nemôže byť v regióne mier, dodal bývalý predseda Nadácie pre ľudské práva so sídlom v New Yorku. Putin sa podľa Kasparova dopustil „nepredstaviteľných vojnových zločinov“.

"Je to genocída v priamom prenose. Je to prvá fáza tretej svetovej vojny a nie je to vojna, ktorú sme si vybrali,“ vyhlásil Kasparov.

Kasparov tiež kritizoval amerického prezidenta Joea Bidena za to, že proti Putinovi nezakročil agresívnejšie skôr. „Dúfam, že Američania prehodnotia svoju stratégiu a prejavia silu,“ povedal.

Garry Kasparov v roku 2005 ukončil kariéru a stal sa jedným z najvýraznejších predstaviteľov protiputinovskej opozície. Hnutie Zjednotený občiansky front ho nominovalo do prezidentských volieb v roku 2008. Bývalý majster v šachu však pred voľbami oznámil, že kandidatúru nestihol podať kvôli vládnym obštrukciám znemožňujúcim usporiadať potrebný formálny nominačný kongres. V novembri 2014 prirovnal Putinovu „diktatúru jedného muža“ k vláde Adolfa Hitlera.

Prečítajte si aj:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM