Rôzne

Slováci považujú MDD za opodstatnený sviatok: Deti najviac poteší rodinný výlet

Všetky deti dnes oslavujú. Podľa drvivej väčšiny Slovákov má deň detí svoje opodstatnenie.

Ilustračný obrázok k článku Slováci považujú MDD za opodstatnený sviatok: Deti najviac poteší rodinný výlet
Foto: Rastislav Búgel

Až 97 percent Slovákov si myslí, že oslavovať s deťmi ich Medzinárodný deň detí má svoje opodstatnenie. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti eCall Slovakia, ktorá ho zrealizovala na reprezentatívnej vzorke 1273 respondentov.

„Traja zo štyroch opýtaných potvrdili, že v ich mestách i obciach sú každoročne v tento deň usporadúvané rôzne podujatia pre deti. Na týchto podujatiach sa zúčastňuje tretina dopytovaných respondentov,“ uviedol generálny manažér spoločnosti Ľuboš Pajerský. Ako ďalej priblížil potešujúce je, že iba jedno percento rodičov sa so svojimi deťmi vyberie do nákupných centier.

Najviac poteší výlet a atrakcie

Spoločnosť zaujímalo aj to, čo si rodičia myslia, že by naše ratolesti v tento deň najviac potešilo. „Až 36 percent opýtaných najviac poteší výlet, zase 19 percent atrakcie a samozrejme nemôžeme zabudnúť ani na sladkosti. Tie by potešili 14 percent opýtaných,“ dodal Pajerský.

Z prieskumu ďalej vyplynulo, že až 76 percent Slovákov oslavuje tento deň dokonca až do 15. roku dieťaťa.

Vznik milého sviatku

Idea na vznik Medzinárodného dňa detí siaha do roku 1925. Vtedy sa v Ženeve konala Svetová konferencia pre blaho detí. Delegáti z 54 štátov schválili deklaráciu, v ktorej sa zaoberali chudobou, detskou prácou, vzdelaním a ďalšími otázkami. Vlády vo viacerých krajinách na základe programu ženevskej konferencie zaviedli deň detí, aby im urobili radosť a poukázali na ich problémy.

Nie je úplne jasné, prečo bol za sviatok detí zvolený 1. jún. Podľa jednej z verzií v roku 1925 čínsky generálny konzul v americkom meste San Francisco zhromaždil skupinu čínskych sirôt a pripravil im sviatok: Festival dračích člnov. Akcia sa konala 1. júna. V ten deň v Ženeve rokovali odborníci na Svetovej konferencii pre blaho detí. MDD patrí medzi obľúbené sviatky, slávia ho vo vyše 20 štátoch.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM