Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Ako nenafúkať po nealko pive

Ak si vodič pred jazdou vypije jedno pivo označené ako nealkoholické, nemá ešte záruku, že ak ho chytia policajti a podrobia ho dychovej skúške, objaví sa na testeri čistá nula. Problémom sa však dá predchádzať.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Ako nenafúkať po nealko pive
Zdroj: Dnes24.sk

Spotreba nealkoholického piva a radleru stúpa najmä v horúcich letných dňoch. Šoféri skrátka majú chuť sa niečim osviežiť a tak často siahajú po overených značkách, ktoré sľubujú, že po nich nezostane ani stopa alkoholu v krvi. Ale spoľahnúť sa na to nedá a na tento fakt upozorňuje aj slovenská polícia na sociálnej sieti. Tému nulovej tolerancie alkoholu za volantom si všíma aj český portál idnes.cz.

Aj ústna voda je riziko

“Vodiči nemusia krátko po použití ústnej vody, alebo po vypití nealkoholického piva obstáť v dychovej skúške. Ukázal to test slovenskej polície,” píše český idnes.cz. Zároveň zdôrazňuje, že nulová tolerancia alkoholu za volantom sa na Slovensku uplatňuje veľmi prísne a v prípade porušenia môže vodič dostať vysokú pokutu, prípadne prísť o vodičský preukaz.

“Slovenská polícia na sociálnej sieti informovala o výsledku testu, pri ktorom sa figuranti podrobili dychovej skúške po použití vybraných výrobkov, či potravín. Okrem ústnej vody a nealko-piva to bol aj kompót, sladkosti, lieky, či mliečne výrobky,” informuje portál.

Policajný test ukázal, že najväčšie riziko je používať tesne pred jazdou ústnu vodu, pretože práve po nej namerali figurantom najvyššiu hladinu alkoholu. O niečo menej to bolo po nealko pive. Presné hodnoty portál neuvádza, ale je jasné, že vodiči by mali byť obozretní.

Požiadajte o odklad

Policajti si problém uvedomujú a preto upozorňujú, že vodič má právo požiadať policajnú hliadku, aby spolu počkali štvrť hodinu a následne meranie alkoholu v dychu zopakovali. Po 15 minútach už totiž žiadne stopy po ústnej vode ani nealko pive tester nezaznamená.

Ak človek vypil pred jazdou skutočný alkohol, jeho hladina v krvi bude klesať oveľa pomalšie, takže policajtov neoklame. O niečo viac voľnosti majú v tomto smere cyklisti, ktorí už môžu na Slovensku beztrestne jazdiť s toleranciou pol promile.

Čitatelia článku na idnes.cz pripomínajú, že v Česku je situácia o trochu benevolentnejšia. Zákon tam tiež hovorí o nulovej tolerancii alkoholu za volantom, ale v praxi vodičovi do 0,24 promile nehrozí žiadny postih. Takúto hodnotu si totiž telo dokáže za určitých okolností vyrobiť aj samé. Podstatné však je, aby sa vodič policajtom nepriznal, že vypil čo i len kvapku. V opačnom prípade ho pokuta neminie.

Väčšina čitateľov však konštatuje, že najlepšie riešenie by bolo oficiálne povoliť určitú toleranciu alkoholu do pol promile tak, ako to je v takmer všetkých európskych krajinách.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM