Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Nemilosrdné hraboše útočia!

Českí poľnohospodári sú zúfalí. Čelia totiž početnej armáde malých, ale večne hladných hrabošov poľných, ktorí zlikvidovali veľkú časť tohtoročnej úrody najmä na Morave.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Nemilosrdné hraboše útočia!
4
Galéria
Zdroj: TASR

Malí hlodavci spôsobili českým poľnohospodárom straty už za pol miliardy korún. Apetít však stále nestratili a český zväz poľnohospodárov odhaduje, že keď sa pustia aj do ozimných obilnín, škody môžu byť až v sume jednej miliardy korún. Riešenie tejto biologickej invázie ponúka starý príklad zo Slovenska, ale nie je bez vážnych vedľajších účinkov…

Nenažraní ako kobylky

Český portál metro.cz píše, že hraboš poľný, ktorý momentálne likviduje úrodu najmä na moravských poliach, je nielen mimoriadne nenásytný ale aj extrémne plodný. Jedna samička môže za rok priviesť na svet aj viac ako 40 mláďat. Podobné výkony podáva aj myš domáca, ktorá môže až päťkrát ročne porodiť osem mladých. Rekordmanom je vraj potkan, ktorý sa môže rozmnožovať každé štyri mesiace, pričom samica vrhne až pätnásť mláďat.

Nečudo, že pri takomto tempe sa hlodavcom na poliach v ideálnych podmienkach darí. Na južnej Morave už spočítali škody po hrabošoch na 87-tisícoch hektároch pôdy a očakávajú, že následky môžu mať negatívnu hodnotu za miliardu korún. Akoby to nestačilo, portál udáva, že českí farmári čelili tento rok aj najsuchšiemu letu od začiatkov merania počasia.

Slovenská skúsenosť

“Jediným účinným nástrojom na potlačenie premnožených hrabošov je podľa poľnohospodárskeho zväzu plošná aplikácia jedu Stutox II rozhadzovaním,” cituje metro.cz slová predsedu zväzu Martina Pýchu. Lenže takýto spôsob likvidácie hlodavcov má svoje vážne vedľajšie účinky a tak ho českí farmári museli pod tlakom ministerstva životného prostredia zastaviť.

“V lete po plošnej aplikácii jedu našli poľovníci desiatky mŕtvych zajacov, bažantov i bocianov. Testy dokázali prítomnosť Stutoxu v ich telách,” píše metro.cz. Poľnohospodárov to však nezastavilo a naďalej žiadajú štát o opätovné povolenie aplikácie jedu. Uvádzajú, že situácia s hrabošmi je inak nezvládnuteľná. Už dnes je vraj vážne ohrozená úroda ozimín a hlodavce sa pustili aj do repky.

“Podobnú inváziu zažilo Slovensko pred 50 rokmi. Vtedy však išlo o škrečka poľného,” pripomína portál. Uvádza, že tieto hlodavce vtedy likvidovali stotisíce ton slovenského obilia a ďalších plodín. Svojimi norami tiež ničili hrádze nádrží a železničné trate. “Likvidovali ich rovnakým prípravkom ako dnes. Neaplikoval sa však plošne, ale do každej nory,” dodáva metro.cz.

Foto: ilustračné

Trnavskí poľnohospodári prehrávajú boj s hrabošom: Potrebujú pomoc s monitoringo
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM