Prokop Slováček Magazín Lifestyle

Tekvica je darom, ktorý sme sa konečne naučili naplno využívať + RECEPTY

Mnoho odrôd, farieb a tvarov. Tekvica sa v posledných rokoch stala nielen komerčným halloweenským hitom, ale významne obohatila aj náš jedálniček.

Ilustračný obrázok k článku Tekvica je darom, ktorý sme sa konečne naučili naplno využívať + RECEPTY
7
Galéria
Zdroj: Nin.sk

RECEPT – Krémová polievka z pečenej tekvice s cviklovými čipsami

Čo budete potrebovať?

  • 1 tekvicu hokkaido
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 1 tekvica
  • 1 zeler
  • 4 mrkvy
  • kúsok zázvoru (asi veľkosť palca)
  • vňať kučeravého petržlenu
  • 1 cibuľa
  • polovička masla
  • 4 lyžice smotany na varenie
  • červené víno
  • voda
  • 2 stredne veľké cvikle
  • soľ
  • korenie
  • olivový olej
  • šťava z polovice citróna

Postup – polievka

  • Hokkaido umyjeme, nakrájame, zbavíme semiačok a rozložíme na papier na pečenie na plech. Pridáme k nemu neošúpaný cesnak a dáme piecť do rúry pri 180 stupňoch približne na 25 minút (kým hokkaido nebude mäkké).
  • Zatiaľ si ošúpeme a najemno nakrájame cibuľu, ošúpeme tekvicu, zbavíme ju jadierok a nakrájame na kúsky. Zeler, mrkvu a zázvor rovnako ošúpeme a nakrájame. V hlbokom hrnci roztopíme maslo a speníme na ňom cibuľu. Pridáme tekvicu, zeler, mrkvu a zázvor, poriadne premiešame a podlejeme vínom. Keď sa víno zredukuje, zalejeme zeleninu vodou tak, aby bolo všetko kúsok pod hladinou.
  • Petržlenovú vňať uviažeme potravinárskym špagátom a pridáme do hrnca. Keď je všetka zelenina mäkká, vyberieme vňaťku, do polievky pridáme už ošúpaný cesnak a hokkaido a rozmixujeme ponorným mixérom na hladkú kašu. Ak sa nám polievka zdá príliš hustá, môžeme pridať vodu. Polievku osolíme a okoreníme podľa chuti.
  • Do rozmixovanej polievky pridáme smotanu, polievku ešte raz prevaríme, odstavíme zo sporáka, pridáme citrónovú šťavu, premiešame a podávame spolu s cviklovými čipsami.

Postup – cviklové čipsy

  • Cviklové čipsy si môžeme pokojne vyrobiť deň vopred. Ak máme sušičku, nie je to problém, ak sušičku nemáme, čipsy si môžeme vyrobiť jednoducho aj v rúre. Cviklu treba poriadne umyť, ošúpať a nakrájať na veľmi tenké kolieska. Môžeme použiť struhák na uhorky.
  • Takéto krúžky rozložíme na mriežku osolíme, pretočíme na druhú stranu a znova osolíme, najlepšie morskou soľou. Necháme cviklu 30 minút odstáť, aby sme sa zbavili prebytočnej vody. Potom cviklové kolieska potrieme olivovým olejom z každej strany a uložíme na papier na pečenie. Sušíme v rúre približne 35 minút pri 150 stupňoch.

Milujete hokkaido? Čo tak ochutnať ho v kombinácii s ovčím syrom pecorino? Recept nájdete na ďalšej strane.

Neprehliadnite aj:

Recepty z tekvice
7
Galéria
Zdroj: Nin.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM