JAB Rôzne Zo Slovenska

Unikátny nápad: Neďaleko Spišskej vznikne lesná sauna dostupná pre každého, FOTO

Len vy, hviezdy a v diaľke Spišský hrad. Prírodná sauna, ktorá poslúži miestnym obyvateľom aj turistom, vyrastie na okraji lesa v Spišskom Hrhove.

Ilustračný obrázok k článku Unikátny nápad: Neďaleko Spišskej vznikne lesná sauna dostupná pre každého, FOTO
3
Galéria
Zdroj: architektky Woven

Neďalekú obec Spišský Hrhov snáď netreba obyvateľom Spišskej a okolia bližšie predstavovať. Malá dedinka na Spiši skrýva cenné pamiatky a je známa tým, že si v nej ľudia plnia svoje sny. Sťahujú sa do nej rodiny zo širokého okolia a darí v nej aj rómskej komunite. Za príkladnú spoluprácu si Spišský Hrhov vyslúžil obdiv dokonca aj na titulke New York Times.

Len nedávno v obci pripravovali projekt na obecnú pálenicu či vyhliadkovú vežu o tentokrát sa tam opäť chystá niečo unikátne v spolupráci z občianskym združením Čierne diery a architektmi z Centra architektúry. Ako priblížil Martin Lipták z občianskeho združenia Čierne diery, lesná sauna bude stáť pár minút chôdze od obce, pri starom ovocnom sade s výhľadom na Spišský hrad a travertínový vrch Dreveník. Postaví ju koncom leta miestna obecná firma a prevádzkovať ju budú Hrhovčania.

Úplne zadarmo

Lesná sauna bude podľa jeho slov slúžiť zadarmo domácim obyvateľom aj turistom, stačí si ju len zarezervovať. „Miestny pán ju pripraví na dohodnutý čas a požadovanú teplotu. Saunu sme však vymysleli tak, aby mohla fungovať aj na iných miestach Slovenska a samostatne, vďaka online rezervácii a zámku na kód,“ doplnil Lipták.

Ako priblížil, objekt v Spišskom Hrhove bude vytvorený z dreveného jadra a polopriesvitného obalu. Centrálna saunovacia časť bude priestorom na utlmenie zmyslov – vnútri bude len človek, piecka a drevo. „Žiadna elektrina ani civilizácia. Obal z kombinácie dreva a polykarbonátu poslúži ako prechodná zóna, šatňa a sklad dreva. Večer pri svetle sviečok sa sauna zmení na lampión, vďaka polopriesvitnému obalu,“ opísal s tým, že na pláne sú aj krátkodobé umelecké inštalácie.

Na projekte pracovali rok, dokonca ho konzultovali s fínskym odborníkom na sauny Ransuom Heleniusom, technikmi, architektmi ako aj saunovými nadšencami. A prečo sa svoj zaujímavý projekt rozhodli uskutočniť práve v Spišskom Hrhove? „Spišský Hrhov skrýva cenné pamiatky, ale predovšetkým je pre nás inšpiratívnym príkladom obce, kde sa podarila zmena k lepšiemu a dedinka sa rozrastá o rodiny z okolia. Poviem úprimne, že projekt sauny sme pôvodne navrhli aj pre iné mesto Slovenska, kde sme napriek počiatočnej podpore mesta napokon narazili na prístup úradu v štýle "nedá sa“. Z doterajšej práce Spišského Hrhova vieme, že je to obec, kde sa dá všetko, keď sa chce. Ako občianske združenie Čierne diery sa snažíme pritiahnuť pozornosť na menej viditeľné miesta na mape Slovenska.“

Verejná zbierka

Na saune pracujú mladí nadšenci bez nároku na honorár, ale materiály niečo stoja. „Pomohli nám rôzne firmy, ale základ je na nás, na vás. Spustili sme zbierku na Startlab.sk, kde si môžete vybrať dokonca aj dávno vypredané grafiky, po ktorých sa rýchlo zaprášilo – napríklad Novú dobu od Daniely Olejníkovej alebo piešťanské motívy od Alice Kucharovič. Veríme, že takéto inšpiratívne príklady dokážu potiahnuť dopredu aj svoje okolie.“

Ako bude vyzerať prírodná sauna v blízkosti Spišského Hrhova si môžete pozrieť aj v našej galérii.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo Spišskej a okolia.

Prvá lesná sauna na Spiši bude stáť už onedlho na okraji Spišského Hrhova
3
Galéria
Zdroj: architektky Woven
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM