Veronika Ondo-Cholewová Rôzne

VIDEO od čitateľa: Červená tekutina z hadice vyteká rovno do Šíravy! Čo na to hygienici?

Do redakcie nám prišlo VIDEO od nášho čitateľa. Ten nafilmoval, na prvý pohľad záhadnú hadicu, z ktorej sa rynie neznáma červenkastá tekutina. Čo to je?

Ilustračný obrázok k článku VIDEO od čitateľa: Červená tekutina z hadice vyteká rovno do Šíravy! Čo na to hygienici?
Zdroj: Dnes24.sk

Pozorný čitateľ, ktorému určite nie je ľahostajné znečisťovanie prírody a obzvlášť našej pýchy, Zemplínskej Šíravy, nás prostredníctvom VIDEA upozornil na takýto problém. Zo záberov sa dá jasne vyčítať, že do Šíravy sa vlieva v rekreačnom stredisku Kamenec červenkastá neznáma tekutina. Pátrali sme odkiaľ látka pochádza, a či je jej obsah nebezpečný.

Hrdzavá červená tekutina

Vedenie parku s liečivou termálnou vodou uviedlo, že vytekajúca červenkastá tekutina je neškodná voda pochádzajúca z geotermálneho vrtu. Vysvetlili, že je to neškodná voda pochádzajúca z geotermálneho vrtu. „Teší nás záujem o ochranu životného prostredia, ktorý je aj pre prevádzku Thermalparku Šírava jednou z hlavných priorít,“ ubezpečil nás Miroslav Kozma z termálneho parku.

„Plníme ňou termálne bazény a po pretečení a odovzdaní tepla ju vypúšťame spomínanou rúrou do recipientu Zemplínska šírava – samozrejme s platným Rozhodnutím Krajského úradu Životného prostredia,“ ozrejmil Kozma.

Spomínaná geotermálna voda ma podľa Thermalparku Šírava veľmi identické zloženie, ako mala voda v bývalých Sobraneckých kúpeľoch, ktorá ako je veľmi dobre známe mala veľa blahodarných účinkov pre ľudský organizmus. „Sprievodná vlastnosť tejto geotermálnej vody je, že pri styku so vzduchom sa sfarbuje do tehlovo červena – vzhľadom na vysoký obsah rôznych minerálov,“ dodal Kozma.

Čo na to úrad zdravotníctva?

O bezpečnosti červenej tekutiny, ktorá sa vlieva do vodnej nádrže, nás ubezpečil aj Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Michalovciach.

„Laboratórne rozbory tejto termálnej liečivej vody vyhovujú platnej legislatíve a nie je dôvod ohrozenia zdravia ľudí,“ uzavrela Stašková.

„Je to vypúšťanie vody z termálneho bazéna v Thermalparku, ktorá je hrdzavo červenej farby,“ uviedla Dr. Stašková z RÚVZ Michalovce.

Čítajte tiež:

Na šíravskej hrádzi sa začalo stavať: Investícia za milión

Dobrá správa od hygienikov: Posledné letné lúče, veselo aj zo Šíravy, jedno obmedzenie ale stále platí…

Záhadná červená tekutina tečie rovno do Šíravy!
3
Galéria
Záhadná červená tekutina tečie rovno do Šíravy!
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM