Webnoviny - Svet

Vodca chunty sa ujal moci, v Nigeri chce voľby

WEBNOVINY.SK

Salou Djibo Foto: SITA/AP

NIAMEY 23. februára (WEBNOVINY) – Vodca minulotýždňového vojenského prevratu v Nigeri začal v utorok vykonávať právomoci dočasného prezidenta krajiny a prisľúbil, že dohliadne na usporiadanie volieb. Major Salou Djibo, ktorý stojí na čele chunty označovanej ako Najvyššia rada pre obnovu demokracie, bol vymenovaný za novú hlavu štátu a vlády potom, ako armáda zbavila moci autoritárskeho prezidenta Mamadoua Tandju. Príslušný dekrét v pondelok večer prečítali vo vysielaní štátneho rozhlasu. Chunta doteraz nezverejnila žiadny časový rámec pre návrat civilného režimu, ako však prisľúbila, počas nešpecifikovaného prechodného obdobia plánuje zapojiť do politického procesu všetkých politických hráčov. Jej kroky budú obzvlášť pozorne sledovať najmä Francúzsko a Čína, keďže Niger je významným dodávateľom uránu pre jadrové elektrárne v oboch krajinách.

Dočasný prezident Nigeru bude mať právomoc vymenúvať a odvolávať ministrov vrátane premiéra prostredníctvom dekrétov. Ústavný a najvyšší súd, ktoré po prevrate rozpustili, nahradí nový súdny orgán a takzvaný ústavný výbor. Nové volebné zákony a návrh novej ústavy majú byť predmetom referenda.

Nigérijské ozbrojené sily minulý štvrtok obsadili prezidentský palác v Niamey, kde v tom čase zasadala vláda na čele s prezidentom Tandjom. Autoritárskeho lídra a viacerých ministrov zadržali, podľa posledných informácií sú však už opäť na slobode. Prevrat odsúdili viaceré svetové veľmoci ako aj Africká únia, ktorá 15-miliónovému Nigeru s okamžitou platnosťou pozastavila členstvo. Väčšina obyvateľov chudobnej krajiny ho však privítala. V Niamey a ďalších mestách vyšli chuntu podporiť do ulíc tisíce ľudí.

Niger zápasí s politickou krízou od minulého roka, keď sa Tandja rozhodol rozšíriť svoju moc nad limit stanovený zákonmi. Občania v kontroverznom referende podporili predĺženie funkčného obdobia prezidenta a posilnenie jeho právomocí, čo vyvolalo kritiku doma i v zahraničí. Parlament, ktorý s referendom nesúhlasil, Tandja rozpustil a o niekoľko dní neskôr zrušil aj nigerský ústavný súd, ktorý označil referendum za nelegálne. Nahradil ho novým súdom, ktorého členov osobne vymenoval. Niger sa odvtedy nachádza v medzinárodnej izolácii.

SITA/AFP

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM