Barbara Dallosová Rôzne

Vzácne archívne ZÁBERY zo sedemdesiatych rokov: Takto vyzeral študentský život na kremnickej SUPŠ-ke!

Blíži sa koniec školského roka a študenti ani učitelia nevedia, kde im hlava stojí. Pozrite si fotky zachytávajúce atmosféru stredoškolského života v Kremnici z roku 1976, niektorí zaspomínajú, iní sa pobavia :)

Ilustračný obrázok k článku Vzácne archívne ZÁBERY zo sedemdesiatych rokov: Takto vyzeral študentský život na kremnickej SUPŠ-ke!
Zdroj: TASR

Kremnická Škola úžitkového výtvarníctva (ŠÚV) je druhou najstaršou školou svojho druhu na Slovensku. Vznikla ešte pred niekoľkými desaťročiami na základe potreby vtedajšej štátnej mincovne. Prvý ročník otvorili 1. septembra 1966 a škola niesla pomenovanie Stredná umelecko-priemyselná škola v Kremnici. Vôbec prvými odbormi bolo umelecké kováčstvo a zámočníctvo a plošné a plastické rytie kovov. Postupne vznikali ďalšie odbory pre potreby umeleckej praxe.

Archívne fotografie sú zo dňa 6. júna 1976, teda z roku, kedy škola slávila desiate jubileum. Do tohto dátumu, teda za prvú desaťročnicu fungovania, ukončilo školu maturitou v odboroch tvarovanie strojov a nástrojov, tvarovanie výrobkov z plastických hmôt, umelecké odlievanie, zlatníctvo a strieborníctvo, umelecké kováčstvo – zámočníctvo a plošné a plastické rytie kovov presne 252 absolventov.

Hoci umelecká škola dnes nesie iné meno a medzičasom sa stala súkromnou, úspechy jej študentov rezonujú i ďalej, čítajte tiež:

Jedinečný projekt študentov: Takto chcú oprášiť slávnu históriu

Vizualizácie: Kremnickí študenti navrhli pre železnice originálne vagóny

V Kremnici sa stretli tri generácie rytcov

Zdroj: Dnes24.sk/TASR

Niekoľko momentov zo života kremnických stredoškolákov z roku 1976
9
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM