MI Zo Slovenska

Z podnikateľov ŽOBRÁCI: Ako z tržby 25 eur zaplatiť odvody, aby nám štát pomohol?

Do redakcie sa nám sypú zúfalé príbehy slovenských majiteľov reštaurácií a kaviarní, ktorí už nemajú ani na živobytie. Museli sa zadlžiť, aby zaplatili odvody a pomoc od štátu aj tak nedostanú.

Ilustračný obrázok k článku Z podnikateľov ŽOBRÁCI: Ako z tržby 25 eur zaplatiť odvody, aby nám štát pomohol?
Zdroj: TASR

Gastro sektor patrí medzi odvetvia najviac zasiahnuté koronakrízou. Krčmy sú zatvorené už od októbra a aktuálne už nemôžu obsluhovať ani na terase. Redakcia Dnes24 získala cez iniciatívu Zachráňme gastro! ďalšie smutné svedectvá o zúfalstve majiteľov drobných podnikov, ktorí sú v bezvýchodiskovej situácii.

Najprv platba, potom pomoc

Mnoho podnikateľov sa sťažuje, že napriek vážnej situácii nemajú nárok na finančnú pomoc od štátu a žijú prakticky bez príjmu. Dôvod je najčastejšie taký, že nemajú zaplatené odvody, pretože nemajú ani tržby.

Danka Bilíková z Pivovaru Sandorf uvádza, že štát s nimi neuzavrel potrebný dodatok k zmluve o finančnej pomoci, pretože majú nedoplatky na poistnom.

„Októbrové odvody sme nemohli včas zaplatiť, pretože sme mali zmrazené tržby,“ uvádza D. Bilíková.

Celé to pôsobí ako začarovaný kruh. Štát podmieňuje vyplatenie pomoci majiteľom reštaurácií a kaviarní tým, že najprv musia mať uhradené odvody, alebo splátkový kalendár. Každopádne, aspoň niečo musia splácať, aj keď nemajú z čoho.

Aby toho nebolo málo, Sociálna poisťovňa najnovšie zaslala podnikateľom správy, že do konca roka musia uhradiť odložené poistné za mesiace ešte z prvej vlny, prípadne požiadať o splátkový kalendár a zaplatiť aspoň jeden mesiac.

„Ak tak neurobia, Sociálna poisťovňa bude zo zákona nútená predpísať aj penále za dni omeškania a dlžnú sumu poistného a penále vymáhať,“ uvádza Sociálna poisťovňa.

„Prečo teraz skúmajú platenie poistného, keď sú prevádzky v likvidačných stavoch? V tomto prípade sa nezohľadňuje núdzový stav?“ Kladie si otázky majiteľka pivovaru. Nechápe súčasnú situáciu a má pocit, že štát ich naozaj chce dostať na kolená.

Smiešne tržby

Pani Žiaková ako drobná podnikateľka prevádzkuje kaviareň v obchodnom centre v Spišskej Novej Vsi. Tento rok sa jej rozhodne nedarí.

Najprv dostala pokutu dvetisíc eur, pretože jej partner pomáhal nosiť tovar a prepravky, čo kontrola inšpektorátu práce vyhodnotila ako nelegálne zamestnávanie. Aby prežila prvú vlnu pandémie, musela sa zadlžiť.

„Vyriešila som to úverom na vlastného syna, vyplatila som zamestnancom aspoň nejaké peniaze, aby mali z čoho žiť, zaplatila som si všetky pozdĺžnosti voči štátu. Pomaly som sa začala zbierať, keď prišla druhá vlna, a to už je pre mňa likvidačné,“ uvádza pani Žiaková.

„Denná tržba je taká malá, že nestačí takmer na nič, je to približne 25 eur… Predávať môžem akurát kávu so sebou, no kto si ju kúpi?“ približuje majiteľka kaviarne.

Zúfalá dodáva, že napriek tomu musí naďalej platiť odvody, nájomné aj DPH. Nikto jej nič neodpustí. Ak chce pomoc od štátu, musí najprv zaplatiť odvody aspoň za jeden mesiac. Ale ona už nič nemá.

„Na tie minulé mesiace mi požičala mama. A tu prišiel zlatý klinec. Ku dňu podania žiadosti som všetko splnila, avšak nevybavili ma do konca novembra.“

To v praxi znamená, že jej prípad úrady presunuli do decembra, a tak musí zasa zaplatiť odvody za ďalší mesiac. „Takže opäť požičať, zaplatiť a veriť, že konečne po dvoch mesiacoch obmedzenia príde prvá pomoc od štátu.“

Na príliš tvrdé podmienky pre majiteľov prevádzok dlhodobo upozorňuje aj minister hospodárstva Richard Sulík. „Systematicky likvidujeme gastro sektor. To je úplne šialené, čo sa tu deje,“ vyhlásil predseda SaS.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM