TOS Lifestyle

Za jeho volant môžu aj 16-roční: V lete dorazí do Európy superlacný čínsky elektromobil!

Do Európy mieri malý čínsky elektromobil. Spadá do podskupiny B1 a môžu ho tak šoférovať aj 16-roční, no má päťdverovú karosériu a očakáva sa atraktívna cenovka.

Ilustračný obrázok k článku Za jeho volant môžu aj 16-roční: V lete dorazí do Európy superlacný čínsky elektromobil!
3
Galéria

Jinpeng XY je štvorkolesové motorové vozidlo spadajúce do podskupiny B1. Ako približuje špecializovaný portál Topspeed, najbližšou konkurenciou sú elektrický Fiat Topolino, Citroën Ami či Opel Rocks-e.

No čínsky elektromobil je dlhší, má päťdverovú karosériu a štyri miesta na sedenie. Talianska firma Desner Auto stojí za jeho uvedením na trh Európskej únie a predávať sa začne už toto leto.

Článok pokračuje pod videom.

Zdroj: Facebook

Cena ešte otázna

Jeho predajná cena na našom trhu zatiaľ nie je známa. Pre predstavivosť, podľa portálu Topspeed sa na platforme Alibaba predáva auto od 3 828 eur za minimálne štyri objednané kusy, o necelých sto eur lacnejšie vyjde objednávka od dvanástich kusov.

K tomu samozrejme treba pripočítať dopravu, clo, DPH či homologizáciu a ďalšie náklady. Aj keď európsky distribútor cenu ešte nezverejnil, očakáva sa, že práve tá by mala byť konkurenčnou výhodou oproti konkurencii.

Nabitá výbava

Odborníci podľa technických parametrov upozorňujú, že jazdné vlastnosti nebudú stáť za veľa a kapacita batérie by mala zabezpečiť dojazd 120 kilometrov pri konštantnej rýchlosti 30 km/h.

Na druhej strane vyzdvihujú výbavu, nechýba totiž okrem iného dotyková obrazovka, strešné okno, klimatizácia, elektricky ovládané okná či bezkľúčové štartovanie.

Mimochodom, dôležitú informáciu ukrýva aj spomínané trieda B1. Elektromobil má tak najvyššiu možnú rýchlosť obmedzenú na 45 km/h. Je však možné, že do Európy dorazí aj model bez obmedzovača, ktorý môže ísť 70 km/h.

Do Európy mieri lacný čínsky elektromobil
3
Galéria

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM