Zo Slovenska

Zdravotníctvo ako zlatá baňa: M. Beblavý poukazuje na kšefty srdcových ústavov

Srdcové ústavy nakupujú predražene, je to horšie ako kauza CT, tvrdí najnovšie poslanec Miroslav Beblavý. Budú ďalšie kauzy, na ktoré doplatí pacient?

Ilustračný obrázok k článku Zdravotníctvo ako zlatá baňa: M. Beblavý poukazuje na kšefty srdcových ústavov
Zdroj: TASR

Skutočnou zlatou baňou slovenského zdravotníctva je obchod so špeciálnym zdravotníckym materiálom. Spolu ide o výdavky v hodnote 139 miliónov eur ročne na tento materiál.

Dejú sa tam nemálo predražené nákupy a dá sa to ukázať na príklade troch slovenských srdcových ústavov. V princípe ide o horšiu vec, ako bola kauza CT.

Na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave na to poukázal nezaradený poslanec Národnej rady SR Miroslav Beblavý. Myslí si, že Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR vie v tejto veci zasiahnuť a urobiť zmeny v horizonte niekoľkých mesiacov.

Väčší škandál ako CT kauza

Špeciálny zdravotnícky materiál tvorí podľa Beblavého viac ako 40 percent obstarávania slovenských nemocníc. V srdcových ústavoch sa podľa neho dejú škandalóznejšie veci ako v kauze CT.

„Aby som bol konkrétny, kauza CT vypukla, keď v Piešťanoch kúpili prístroj namiesto jedného milióna za 1,6 milióna. Len na jednom type špeciálneho zdravotníckeho materiálu, v jednom tendri, prerobil Národný ústav srdcových a cievnych chorôb (NÚSCH) viac peňazí ako v tejto kauze,“ povedal Beblavý. Keď podľa neho srdcové ústavy nakupujú, dostávajú takmer vždy len jednu ponuku.

Čítajte aj: Poznáte značku fairtrade? Záujem o takéto výrobky stúpa, najviac sa predáva káva

Prípad predraženia vysvetlil Beblavý na zmluve NÚSCH s firmou Meditrade na dodávku 350 kusov výstuží ciev používaných po infarkte, ktoré sa neskôr po úplnej regenerácii postihnutej cievy absorbujú do tela (konkrétne: bioresorbovateľné cievne výstuže pre implantáciu do koronárnych tepien značky ABSORB vyrábaných americkou firmou Abbott).

„NÚSCH za jeden kus takéhoto materiálu zaplatil 4400 eur a celkovo za všetky kusy až 1 540 000 eur,“ uviedol Beblavý.

Biznis s cenami

V apríli 2015 už ale Meditrade podľa neho dodal identický produkt pre Východoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb za 2200 eur za kus, čo je o presne polovicu lacnejšie, ako ho dodal pre NÚSCH.

„Do tretice sa služby rovnakej firmy rozhodol využiť aj posledný z troch najväčších zdravotníckych obstarávateľov, a to Stredoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb, ktorému Meditrade taktiež v máji 2015 dodal identický produkt, ale už za cenu 3630 eur za kus,“ informoval nezaradený poslanec.

Vo všetkých troch vymenovaných prípadoch bola firma Meditrade jediným uchádzačom. „Oproti inému tendru v štátnej nemocnici tak štát preukázateľne prerobil 770-tisíc eur. Na jednej položke v jednom tendri, v jednej nemocnici,“ poukázal Beblavý.

Riešenie?

Na zníženie výdavkov špeciálneho zdravotníckeho materiálu existuje podľa Beblavého riešenie. „Zahraničné skúsenosti tiež ukazujú, že viaceré z nich je možné zaviesť v horizonte niekoľko mesiacov až roku. V Grécku ušetrili 30 až 75 percent podľa kategórií,“ informoval.

Dôležitá je i kompletná cenová transparentnosť, teda aby bolo cenové porovnávanie jednotlivých nákupov verejne dostupné na internete, tiež centralizácia nákupov špeciálneho zdravotníckeho materiálu, ako to ministerstvo napríklad realizuje pri nákupe CT prístrojov a takisto obmedzenie obchodovania s takzvanými sprostredkova­teľskými firmami, ktoré si môžu navyšovať finálne ceny.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM