Rastislav Búgel Zo Slovenska

Aké počasie nás čaká cez víkend? Možno dokonca uvidíme POLÁRNU žiaru!

Pred nami je víkend a vás určite zaujíma, aké bude počasie. Zaujímavosťou je, že pravdepodobne budeme svedkami polárnej žiary.

Ilustračný obrázok k článku Aké počasie nás čaká cez víkend? Možno dokonca uvidíme POLÁRNU žiaru!
Zdroj: Hvezdáreň a planetárium Milana Rastislava Štefánika v Hlohovci , Karol Petrík

Po miernom ochladení sa od začiatku týždňa na Slovensku postupne vyjasňovalo a otepľovalo. Už štvrtok priniesol príjemné jarné teploty do 23 °C, hoci pocitová teplota mohla byť vďaka severnému vetru o čosi nižšia.

Už v noci sa však ochladilo a pre viacero okresov dokonca platila výstraha pred prízemným mrazom. „Mrazy sa v niektorých oblastiach vyskytli vo výške piatich centimetrov nad povrchom, s minimálnou teplotou vzduchu 0 °C až –2 °C,“ informuje iMeteo.sk.

Aký víkend nás čaká?

V piatok sa denné teploty budú pohybovať v rozmedzí od +20 °C až +23 °C. Teplota na horách vo výške 1 500 m n. m. sa bude pohybovať okolo +9 °C.

„Takéto stabilné počasie nás čaká aj v sobotu, kedy denné teploty vystúpia na +19°C až +24°C. Ďalšie zhoršenie počasia a spolu s ním aj búrky prídu až v nedeľu, kedy bude nad naším územím znovu prechádzať studený front,“ vysvetľuje server.

Možno uvidíme aj polárnu žiaru

Najnovšie prognózy predpovedajú, že aj na Slovensku by sme si mohli užiť mimoriadne silnú polárnu žiaru. V uplynulých hodinách došlo k niekoľkým slnečným erupciám.

„Prvý výron koronálnej hmoty (CME) by k našej planéte mal doraziť dnes neskoršie večer alebo zajtra v skorých ranných hodinách. Polárna žiara by mohla byť viditeľná v mnohých štátoch Európy vrátane Slovenska,“ píše iMeteo.sk.

Aby sme polárnu žiaru mohli pozorovať, potrebujeme aj vhodné počasie. Očakáva sa, že polárna žiara môže byť viditeľná na našom území už dnes večer, prípadne v skorých ranných hodinách. Hoci sa zrážky neočakávajú, problémy môže spôsobiť oblačnosť.

„Tá sa okolo poludnia začne od severu zväčšovať a popoludnie a večer bude v znamení oblačného až zamračeného počasia. Ak sa tak polárna žiara začne vyskytovať dnes večer, tak budeme mať zo Slovenska smolu,“ dodáva server.

Obloha sa „vyčistí“

Lepšie podmienky by mali nastať po 22.00 hodine. Od severu sa očakáva rozširovanie tlakovej výše, ktorá prinesie zmenšovanie oblačnosti, pričom oblačnosť sa začne rýchlo zmenšovať o severu. Na prelome dní by už malo byť jasno v Trenčianskom kraji, v Žilinskom kraji a na Záhorí.

„Po 2:00 h už bude oblačnosť len na juhu Slovenska a po 4:00 h ráno sa očakáva už na celom Slovensku jasné počasie. Nádej na sledovanie polárnej žiary je tak skôr dnes v noci ako dnes večer,“ vysvetľuje portál a dodáva: „Aj keď je polárnu žiaru pomerne ťažké predpovedať, zatiaľ je najväčšia šanca na pozorovanie polárnej žiary v sobotu, keby by mohla obloha krásne hýriť farbami. Kým na póloch má polárna žiara najčastejšie zelenú farba, v stredných zemepisných šírkach sa objavujú skôr červené, ružové či fialové odtiene.“

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie lákavé články

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM