Správy Rôzne

Ako podať prvú pomoc topiacemu sa človeku? TIETO rady môžu zachrániť život

Záchranári od júna zasahovali pri 23 prípadoch topenia. Viete, ako správne poskytnúť prvú pomoc?

Ilustračný obrázok k článku Ako podať prvú pomoc topiacemu sa človeku? TIETO rady môžu zachrániť život
Zdroj: TASR/Vladimír Benko/MV SR

Pri záchrane topiaceho sa človeka treba dbať na vlastnú bezpečnosť. Zdôraznila to hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) SR Alena Krčová. Apeluje na ľudí, aby v prípade, že sú svedkami topenia, okamžite kontaktovali tiesňovú linku 112 alebo 155.

Pri záchrane sa odporúča použiť napríklad konár alebo veslo, aby sa mal topiaci čoho chytiť. „Keď nereaguje, je potrebné dostať ho z vody aj bez pomôcok,“ dodala hovorkyňa.

Prečítajte si tiež

Prvá pomoc

Upozornila, že po vytiahnutí topiaceho sa má začať s kardiopulmonálnou resuscitáciou (KPR). „Uložíme ho na chrbát, zakloníme hlavu, aby sme spriechodnili dýchacie cesty, a na rozdiel od klasickej KPR začíname piatimi záchrannými vdychmi. Ak nepomôžu, stláčame hrudník v pomere 30 stlačení k dvom vdychom, do hĺbky piatich až šiestich centimetrov a s frekvenciou 100 až 120 stlačení za minútu,“ ozrejmila.

Zdôraznila, že ak záchranca nepozná presný postup, nemá panikáriť. „Operátor tiesňovej linky 155 ho krok za krokom inštruuje, čo má robiť,“ doplnila.

Prípadov pribúda

Krčová pripomenula, že záchranári od júna zasahovali pri 23 prípadoch topenia, z nich sa deväť ľudí zachrániť nepodarilo.

Pri kúpaní a pobyte pri vode je podľa nej treba dbať na prevenciu. Pripomenula ľuďom, aby sa vyhýbali alkoholu, nepreceňovali sily a kúpali sa len v zdravotne vyhovujúcej vode.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM