Zo Slovenska

ALARMUJÚCE štatistiky! Čoraz viac pracujúcich Slovákov ohrozuje príjmová CHUDOBA

Stovky tisíc pracujúcich ohrozuje príjmová chudoba. Odborári upozorňujú aj na nastavenie daňového bonusu.

Ilustračný obrázok k článku ALARMUJÚCE štatistiky! Čoraz viac pracujúcich Slovákov ohrozuje príjmová CHUDOBA
Zdroj: Unsplash.com , Unsplash.com

Celkový podiel pracujúcich ľudí ohrozených príjmovou chudobou medzi rokmi 2020 a 2021 stúpol o 0,4 % na 7,1 %. Ohrozených príjmovou chudobou k júnu 2023 je podľa údajov Štatistického úradu 735-tisíc ľudí, teda 13,7 % obyvateľstva. Pre TASR to uviedlo Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR ako reakciu na odborový zväz (OZ) KOVO, ktorý sa vyjadril, že odhaduje, že pracujúcich chudobných môže byť 14 %.

Žijú pod hranicou chudoby

Odborári poukázali aj na to, že podiel domácností pod hranicou chudoby medziročne stúpol vo všetkých typoch domácností okrem seniorských. Narástol aj napriek zvýšenému daňovému bonusu na deti. OZ KOVO upozornil na nastavenie daňového bonusu. Jeho maximálne plnenie totiž dosiahnu pracujúci s vyšším príjmom.

„Vyjadrenie OZ KOVO k efektu zmeny nastavenia daňového bonusu na mieru rizika chudoby pracujúcich nepovažujeme za korektné. Zmeny v rodinnej politike nadobudli účinnosť v júli 2022, respektíve v januári 2023. Dosahy týchto zmien bude možné pozorovať najskôr v údajoch o príjmoch domácností zozbieraných za roky 2022 a 2023,“ vyjadrilo sa MPSVR SR.

Valorizovali dávky aj príspevky

Ministerstvo pripomenulo, že od apríla 2023 došlo k zmene v nastavení valorizácie životného minima. Suma životného minima sa tak valorizuje podľa inflácie nízkopríjmových domácností.

Hodnota životného minima má zostať v súlade s cenami tovarov a služieb.

„K 1. júlu 2023 sa valorizovali všetky dávky a príspevky, ktoré sú naviazané na úpravu súm životného minima na základe koeficientu rastu životných nákladov nízkopríjmových domácností. Táto zmena výšky životného minima ovplyvňuje nielen príjemcov dávok a príspevkov viazaných na životné minimum, ale aj príjmovú situáciu pracujúcich, napríklad prostredníctvom výšky nezdaniteľnej časti základu dane,“ uviedlo ministerstvo.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM