Aktualizované Eliška Šándorová Správy

Opozícia žiada Kaliňákovu hlavu. Fico jej odkazuje, že je frustrovaná a plná nenávisti

Bude vláda jednotná pri odvolávaní Roberta Kaliňáka (Smer-SD)? Na mimoriadnej schôdzi parlamentu sa rozhoduje o vyslovení nedôvery ministrovi vnútra. Dôvodom je daňová kauza podnikateľa Ladislava Bašternáka, v ktorej ide o milióny.

Ilustračný obrázok k článku Opozícia žiada Kaliňákovu hlavu. Fico jej odkazuje, že je frustrovaná a plná nenávisti
Zdroj: TASR

Návrh na odvolanie ministra vnútra Roberta Kaliňáka podpísalo 34 opozičných poslancov. Dôvod? Podpredseda najsilnejšej vládnej strany Smer podľa nich kryje podnikanie Ladislava Bašternáka. Firmy známeho podnikateľa údajne profitujú na daňovom systéme – odvádzajú dane za tisíce a vracajú sa im v miliónoch.

Kaliňák rezolútne odmieta obvinenia opozície o prepojení daňových káuz na svoju osobu či Smer-SD.

Vymyslený prípad?

Kauza Bašternák, v ktorej ide o milióny eur, je podľa opozičného poslanca Daniela Lipšica (OĽaNO-NOVA) čítankový príklad daňového podvodu. Ako uviedol, peniaze z podvodu mohli ísť do zdravotníctva či školstva, ale išli podnikateľovi Bašternákovi. Bývalému Kaliňákovmu susedovi, ktorý stojí za výstavbou luxusného bytového komplexu Bonapartne, kde v súčasnosti býva premiér Robert Fico (Smer-SD).

Opozícia chce v pléne predložiť dôkazy aj o údajnom prepojení Bašternáka na policajných funkcionárov.

Čítajte aj: Kryje Kaliňák podnikanie pána Bonaparte? Opozícia chce odvolať ministra, v hre sú milióny

Nenávisť, nenávisť, nenávisť

Straníckeho kolegu obhajoval pred poslancami aj podpredseda vlády a šéf Smeru-SD Robert Fico. Kaliňák je podľa neho „minister na svojom mieste“.

“Dúfam, že nemusím ľuďom vysvetľovať, že minister nie je nadriadený vyšetrovateľom. Celý tento prípad je vymyslený, neodôvodnený a politicky motivovaný,“ uviedol pred poslancami predseda vlády.

V národnej rade odzneli slová o nenávisti. "Nenávisť, nenávisť, nenávisť. Prestaňte byť frustrovaní a vyhrajte konečne parlamentné voľby. Keďže ste voľby nevyhrali, nerobte tieto divadlá,“ odkázal opozičným stranám Fico.

Na premiérove slová reagovala opozičná poslankyňa Kotlebovcov Natália Grausová (ĽSNS), podľa ktorej síce Fico káže o nenávisti, avšak samotná nenávisť sa šíri parlamentom na stranu Kotlebovej strany.

Líder OĽaNO-NOVA Igor Matovič sa premiéra pýtal, čo iné ako nenávisť šíril on v predvolebnej kampani. „Kto šíril nenávisť a strach? Kto nenávistne útočí aj po voľbách na novinárov či neziskové organizácie? Ak máte úprimný záujem urobiť Slovensku dobré meno, buďte osobným príkladom a okamžite opustite byt postavený z učebnicového daňového podvodu,“ odporučil Matovič.

Kto podrží Ficovho ministra?

Predseda parlamentu Andrej Danko označil mimoriadnu schôdzu za politické teátro. „Opozícia sa správa teatrálne. Máme tu orgány činné v trestnom konaní a stále prebieha vyšetrovanie. Platí prezumpcia neviny,“ zdôraznil. Kauzu Bašternák považuje za mediálny šum.

Ktovie, aký bude mať Danko postoj pri inom smeráckom ministrovi, šéfovi kultúry Markovi Maďaričovi. Národniari ho verejne kritizujú, nepozdáva sa im návrh na zvýšenie koncesionárskych poplatkov. Maďarič považovaný za blízkeho Ficovho človeka už avizoval, že ak zvýšenie neprejde, je pripravený vzdať sa funkcie.

Koaličná strana Most-Híd nepodporí odvolanie ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD). Vyplýva to zo stanoviska strany.

Most-Híd je za vyšetrenie daňovej kauzy Ladislava Bašternáka. Ak sa preukážu pochybenia jednotlivca, mala by byť podľa nej vyvodená zodpovednosť. Most-Híd chce zároveň nezávislú kontrolu polície.

„Prípad podnikateľa Bašternáka vyvoláva viacero otázok, na ktoré dnes nemáme odpovede. Je správne, že sa znovu otvorilo vyšetrovanie v tejto veci a preverujú sa nové skutočnosti. Ak sa preukáže, že došlo k pochybeniam, tak voči konkrétnym jednotlivcom by mala byť vyvodená zodpovednosť,“ uvádza sa v stanovisku Mosta-Híd.

Dnes24/TASR

NRSR
4
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM