Aktualizované Správy Zo zahraničia

Bleskový postup vagnerovcov, blížia sa k Moskve! Špekuluje sa, že Putin je už NA ÚTEKU

Prigožinovi žoldnieri neotáľajú. Lipecká oblasť sa nachádza približne 360 kilometrov južne od Moskvy.

Ilustračný obrázok k článku Bleskový postup vagnerovcov, blížia sa k Moskve! Špekuluje sa, že Putin je už NA ÚTEKU
Zdroj: TASR/AP

Súkromná žoldnierska Vagnerova skupina, ktorá sa pokúša o vzburu proti veleniu ruskej armády, v sobotu popoludní vstúpila do Lipeckej oblasti. Informoval o tom tamojší gubernátor Igor Artamonov. TASR správu prevzala z agentúr AP a AFP.

Ľudia nemajú vychádzať

Lipecká oblasť sa nachádza približne 360 kilometrov južne od Moskvy. Artamonov v príspevku v aplikácii Telegram uviedol, že miestne úrady „prijali všetky potrebné opatrenia na zaistenie bezpečnosti obyvateľstva“ a dodal, že „situácia je pod kontrolou“.

Tlačové oddelenie regionálnej správy Lipeckej oblasti už pred niekoľkými hodinami vyhlásilo, že „v záujme zabezpečenia poriadku a bezpečnosti občanov operačné veliteľstvo regiónu žiada obyvateľov, aby bez naliehavej potreby neopúšťali svoje domovy a zdržali sa akéhokoľvek cestovania osobnou alebo verejnou dopravou“.

Putin na úteku?

Objavili sa špekulácie o tom, že ruský prezident Vladimir Putin sa už nenachádza v Moskve. Práve hlavné mesto Ruska je totiž pravdepodobným cieľom Vagnerovej skupiny. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov však tvrdí, že Putin je stále v Moskve a pracuje odtiaľ.

Podľa viacerých zdrojov Guardianu však Putinovo prezidentské lietadlo odletelo z moskovského letiska Vnukovo o 14.16 h miestneho času (13.16 h SELČ) a zamierilo na severozápad.

Podľa údajov portálu na online sledovanie lietadiel FlightRadar sa lietadlo priblížilo do Tverskej oblasti, ktorá sa nachádza asi 110 kilometrov od Moskvy a Putin v nej má jedno zo svojich sídel. Putinov vládny špeciál následne z radarov zmizol. Guardian pripomína, že nateraz sa nedá nezávisle overiť, či Putin skutočne odišiel z Moskvy alebo zostal a pracuje z Kremľa, ako tvrdí Peskov.

Moskva sa na deň zastaví

Moskovský primátor Sergej Sobianin vyhlásil budúci pondelok (26. júna) za deň pracovného voľna. Ako objasnil, „cieľom je minimalizovať riziká“ v rámci režimu protiteroristickej operácie (KTO), ktorý platí v ruskom hlavnom meste.

Ako informovali agentúry AFP a AP, situáciu v hlavnom meste označil Sobianin za „zložitú“, pretože jednotky vagnerovcov sa presúvajú smerom k Moskve s cieľom zosadiť ruské vojenské vedenie – ministra obrany Sergeja Šojgua a náčelníka generálneho štábu Valerija Gerasimova.

Sobianin apeloval na obyvateľov Moskvy, aby „sa v čo najväčšej miere zdržali cestovania po meste“, pričom varoval aj pred možnými uzávierkami ciest.

Prigožinova vzbura

Šéf vagnerovcov Jevgenij Prigožin v sobotu ráno vyhlásil, že jeho bojovníci obsadili veliteľstvo ruskej armády v meste Rostov nad Donom. Tvrdí, že toto mesto budú naďalej blokovať a pôjdu až do Moskvy v prípade, ak za nimi neprídu ruský minister obrany Sergej Šojgu a náčelník generálneho štábu ruských ozbrojených síl Valerij Gerasimov.

Prigožin v piatok večer obvinil vedenie ruskej armády, že nariadilo raketové útoky na tábory jeho bojovníkov. V reakcii na to prisľúbil, že „zastaví“ najvyššie vedenie ruskej armády.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Čítajte viac o hroziacom prevrate v Rusku:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM