Svet

Brexit rozvášnil Londýnčanov. Krajina je hore nohami a v Berlíne sa stretla šestka

Británia a krajiny Európskej únie sa spamätávajú po štvrtkovom referende, ktoré rozhodlo o vystúpení Anglicka z EÚ. V hlavnom meste sa konajú petície. Brexit vyvolal "hystériu" aj na politickom poli, narýchlo sa stretáva šestka zakladateľov Únie.

Ilustračný obrázok k článku Brexit rozvášnil Londýnčanov. Krajina je hore nohami a v Berlíne sa stretla šestka
Zdroj: TASR

Viac ako 71-tisíc ľudí podpísalo petíciu požadujúcu, aby mesto Londýn vyhlásilo nezávislosť od Spojeného kráľovstva a zostalo tak súčasťou Európskej únie. Internetová petícia je reakciou na výsledok štvrtkového referenda, v ktorom sa väčšina účastníkov vyslovila za brexit, informovala spravodajská stanica BBC.

Nezávislý Londýn?

Petícia sa s výzvou na vyhlásenie samostatnosti obracia priamo na nového starostu Londýna Sadiqa Khana, ktorému dokonca ponúka funkciu prezidenta budúceho londýnskeho štátu.

Organizátor kampane James O'Malley v sprievodnej výzve zdôrazňuje, že Londýn je medzinárodným mestom, ktoré chce naďalej zostať v srdci Európy. Samotný O'Malley sa označuje za „veľkého fanúšika“ EÚ.

Čítajte aj: Konšpiračné teórie i vyhrotené emócie. Ako vidia Slováci v Británii rozvod s EÚ?

Petícia požaduje od starostu Khana, aby vyhlásil nezávislosť Londýna a následne požiadal o jeho členstvo v EÚ aj v schengenskej zóne. Iniciátori chcú dokonca otvoriť diskusiu o možnom prijatí eura. Paralelne sa začala podpisovať aj iná petícia požadujúca zotrvanie Londýna v rámci Veľkej Británie, ktorá má však zatiaľ menší ohlas.

V Londýne hlasovalo za zotrvanie v únii takmer 60 percent ľudí, čo ostro kontrastuje s hlasovaním vo väčšine ostatných oblastí Británie.

Stretnutie šestky

Je nanajvýš dôležité, aby sme rozhodnutie britských voličov o vystúpení Spojeného kráľovstva z Európskej únie považovali za alarmujúci signál – politici Európskej únie musia venovať pozornosť očakávaniam vlád európskych štátov i očakávaniam ľudu týchto krajín, povedal dnes nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier.

Šéf nemeckej diplomacie sa vyjadril pre agentúru AP v Berlíne po príchode na rýchle zvolané stretnutie vrcholných diplomatov zo šiestich pôvodných zakladajúcich členských štátov EÚ – Nemecka, Francúzska, Holandska, Talianska, Belgicka a Luxemburska.

Steinmeier varoval pred unáhlenými rozhodnutiami, zdôrazniac, že „v takých časoch, ako nastali teraz, nemôžeme byť hysterickí, ale nemôžeme ani upadnúť do paralýzy“.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM