Svet

Brexit zbúral zábrany. Briti dávajú do popredia urážky cudzincov a rasizmus!

Po referende o zotrvaní Spojeného kráľovstva v Európskej únii sa v krajine rozmohli rasizmus a xenofóbia. Azda najviac sa boja moslimovia a Poliaci.

Xenofóbia a rasizmus ovládli vo Veľkej Británii svet sociálnych sietí i každodennú realitu. Hlasovanie o zotrvaní v Európskej únii dopadlo tesne v prospech odchodu, odvtedy u mnohých padli zábrany. Množia sa nielen virtuálne útoky, tí radikálnejší sa nestránia ani fyzickej konfrontácie. Napríklad v Londýne napadli v nedeľu pred polnocou dvojicu Poliakov.

„Šli sme domov z baru. Asi desať minút pred bytom nám cestu skrížili štyria výrastkovia, jeden mal nožík, ale nepožil ho,“ hovorí pre Dnes24.sk Roman z Trenčína, ktorý v hlavnom meste Anglicka roky pracuje ako pomocný pracovník na stavbách.

„Dvaja poľskí kamaráti sa im postavili, bola z toho menšia mela sprevádzaná nadávkami vyhrážkami, ako nás – nebritov z krajiny vykopú preč. Našťastie sa ale nikomu nič nestalo.“ Toľko šťastia už ale nemali otec so synom pochádzajúci z Krakova, ktorých miestni chuligáni fyzicky napadli a nevadila im ani prítomnosť dieťaťa.

PREČÍTAJTE SI: Politické zemetrasenie naprieč Európou: Briti rozhodli o vystúpení z EÚ!

Situácia sa vyostruje

Nenávisť a nevraživosť je momentálne za kanálom La Manche na dennom poriadku. Podľa Idnes.cz si stovky poľských občanov našlo v schránkach výhražné dopisy nabádajúce ich k čo najrýchlejšiemu opusteniu krajiny. Poľská komunita pritom patrí vo Veľkej Británii k najpočetnejším.

Podľa tvrdení denníka Cambridge News vyhadzovali učitelia základných a stredných škôl zalaminátované výzvy o opustení Spojeného kráľovstva. Tie boli napísané v anglickom a poľskom jazyku.

Londýnska polícia vyšetruje aj prípad rasovo ladeného graffiti, ktoré v nedeľu ráno objavili na budove Poľského kultúrneho centra. „Veľmi nás to rozrušilo,“ povedala pre BBC šéfka centra Joanna Mludzinská. Jej slová dupľuje aj Poľská ambasáda sídliaca v Londýne.

V Birminghame zasa slovne napadli skupinu moslimských dievčat, ktoré sa vracali zo školy. „Odhlasovali sme si váš odchod, tak neviem, čo tu ešte stále robíte!“ vypočuli si tínedžerky.

Situácia je alarmujúca, množia sa fyzické útoky, zástancovia Británie bez cudzincov sú čoraz odvážnejší a radikálnejší. „Atmosféra v uliciach nie je dobrá,“ píše denník Telegraph.

PREČÍTAJTE SI: Brexit rozvášnil Londýnčanov. Krajina je hore nohami a v Berlíne sa stretla šestka

Sila sociálnych médií

Intolerancia ovládla aj sociálne siete. Twitter je plný nenávistných komentárov, ktoré majú spoločný aj hashtag #PostRefRacism. Na Facebooku zasa vznikla príslušná fotogaléria.

„Krajina nekoná dostatočne rýchlo. Už dnes tu nemal byť ani jeden cudzinec. Mali by sme situáciu zobrať do vlastných rúk a vykopať ich z krajiny,“ vyzýva na Twitteri užívateľ pod nickom IndependenceForUK.

Pomerne vtipne sa k situácii postavil Gurveer Birdi, ktorého korene siahajú do Indie, sám sa však narodil v Anglicku. „Ak ma chce niekto poslať tam, odkiaľ pochádzam, tak by mal vedieť, že jednosmerný lístok do Birminghamu stojí necelých šesť libier.“

O odchode Veľkej Británie z Európskej únie hlasovalo vo štvrtok 51,9 percent voličov, pričom za vystúpenie z medzinárodných štruktúr sa prioritne vyslovovali Angličania a Walesania. Severní Íri a Škóti podporili myšlienku zotrvania v EÚ.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM