han Zo Slovenska

Čaká nás ZMENA počasia: Ukrutné mrazy ustúpia, pripravte sa na ďalšie SNEŽENIE!

Na celom území Slovenska v posledných dňoch poriadne mrzne, čo sa však postupne začne meniť. Na aké počasie sa máme pripraviť?

Ilustračný obrázok k článku Čaká nás ZMENA počasia: Ukrutné mrazy ustúpia, pripravte sa na ďalšie SNEŽENIE!
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič

Kde bolo najchladnejšie?

Najnižšiu teplotu, pod mínus 20 stupňov Celzia, nemerali v piatok ráno v Červenom Kláštore, Podolínci a Polomke. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti.

Najchladnejšie bolo v Červenom Kláštore, kde klesla teplota na mínus 21,4 stupňa Celzia. V Podolínci bolo mínus 20,9 stupňa Celzia, v Polomke mínus 20,6 stupňa Celzia.

„V ďalších dňoch sa poveternostná situácia zmení – od severozápadu k nám začne prúdiť teplejší vlhký vzduch a nočné mrazy tak výrazne poľavia,“ konštatuje SHMÚ.

Zlom v počasí

Pred týždňom zasiahlo niektoré časti Slovenska výdatné sneženie, ktoré napríklad na Orave alebo Liptove spôsobilo kalamitu. Potom prišlo mrazivé počasie, ktoré sa hlavne v noci prejavili aj na mínusových teplotách. To sa však má zmeniť.

„V noci na sobotu budú už teploty oveľa miernejšie. Teploty poklesnú na –2 až –8 °C, no v dolinách a v kotlinách môžu teploty poklesnúť ešte aj pod –10 °C. V sobotu počas dňa však nad naše územie dorazí frontálny systém, ktorý ukončí vlnu mrazivého počasia a prinesie zrážky,“ uvádza imeteo.sk.

Ako vysvetľujú odborníci na spomínanej stránke, chladný vzduch k nám pumpovala tlaková výš, ktorá sa teraz odsunie a umožní presadeniu sa tlakovej níže nad Pobaltím, okolo ktorej k nám v sobotu počas dňa začne postupovať frontálny systém.

„Ten prinesie takmer na celé Slovensko zrážky. Malo by sa jednať prevažne o sneženie, avšak na západnom Slovensku pôjde o zrážky kvapalné. Postupne sa aj v najnižších polohách stredného a východného Slovenska môže do snehu miešať aj dážď,“ píšu na imeteo.sk.

Bude kalamita?

„Zrážky by mali doraziť v sobotu okolo poludnia, no netreba očakávať žiadnu snehovú kalamitu. Sneh by mal napadnúť najmä v Žilinskom a v Prešovskom kraji, kde napadne prevažne do 5 cm nového snehu. Viac snehu by mohlo napadnúť v okolí hôr a to do 10 cm čerstvého snehu,“ poznamenali.

Od nedele by mali zrážky ustať a na Slovensku by sa malo počasie ustáliť.

„Na rozdiel od uplynulých dní by však táto tlaková výš nemala priniesť tuhé mrazy a očakáva sa skôr miernejšie počasie. Počas dňa by zároveň mohli teploty stúpať vysoko nad bod mrazu,“ uzavreli na imeteo.sk.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Výber správ, ktoré vás tiež ZAUJMÚ!

Zdroj: imeteo.sk/dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM