Zo Slovenska

Chceli by ste ŠTVORDŇOVÝ pracovný týždeň? Podľa odborárov to bude NEVYHNUTNOSŤ

Slovenskí odborári otvorili tému skráteného pracovného týždňa. Budeme pracovať iba štyri dni?

Ilustračný obrázok k článku Chceli by ste ŠTVORDŇOVÝ pracovný týždeň? Podľa odborárov to bude NEVYHNUTNOSŤ
Zdroj: Pexels.com , Pexels.com

Konfederácia odborových zväzov (KOZ) otvorila tému štvordňového pracovného týždňa. Ako informoval portál spravy.rtvs.sk, podľa odborárov je nutné skrátiť pracovný týždeň z piatich na štyri dni.

Je to nevyhnutné!

Prezidentka KOZ Monika Uhlerová prezradila, že téma štvrordňového pracovného týždňa je už aktuálna aj na Slovensku. Potrebu skrátenia pracovného týždňa odôvodňujú viacerými tvrdeniami. Tému plánujú posunúť do diskusie na politickej a odbornej úrovni.

„Aj pod vplyvom digitalizácie, technologických zmien, nevyhnutnosti zvyšovania produktivity práce, klimatických zmien a podobne, je skracovanie pracovného času ani nie téma či luxus, ale nevyhnutnosť,“ povedala Monika Uhlerová.

Treba zmeniť systém

Slovensko dlhodobo patrí medzi krajiny, v ktorých sa v rámci Európskej únie odpracuje najviac hodín. Uhlerová poukazuje, že problémom je hlavne zastaraný ekonomický model, ktorý siaha ešte do 90. rokov.

„Je postavený na lákaní priamych zahraničných investícií, nízkych mzdách a nízko platenej vysoko kvalifikovanej pracovnej sily a na vysokom počte odpracovaných hodín,“ vysvetlila s tým, že je už potrebný nový ekonomický model.

Téma, pri ktorej sa vynárajú rôzne mýty

Skracovanie pracovného týždňa je vážnou témou, ktorú však obkolesujú rôzne mýty. Podľa Uhlerovej bola podobná situácia pri veľkých spoločenských zmenách aj v minulosti.

„Musím poukázať na obdobie spred 105 rokov, kedy sa viedla diskusia o zavedení osemhodinového pracovného času. Keď sa pozrieme do roku 1968, o diskusii o zrušení pracovných sobôt, presne také isté mýty a strachy prevládali aj vtedy,“ povedala s tým, že ani vtedy sa nič negatívne s ekonomikou nestalo.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM