Zo Slovenska

Chcete požiadať o HLASOVACÍ preukaz? Možné je to listom aj e-mailom, dokedy máte čas?

Na základe hlasovacieho preukazu bude môcť volič s trvalým pobytom na Slovensku hlasovať v ľubovoľnej z 5 938 volebných miestností.

Ilustračný obrázok k článku Chcete požiadať o HLASOVACÍ preukaz? Možné je to listom aj e-mailom, dokedy máte čas?
Zdroj: TASR

O hlasovací preukaz pre prvé kolo prezidentských volieb možno listom alebo e-mailom požiadať do 4. marca. Listinná žiadosť musí byť v tomto termíne aj doručená. Preukaz je určený voličom, ktorí v čase volieb nebudú v mieste trvalého pobytu. Súčasne možno požiadať o vydanie preukazu aj na druhé kolo volieb. Informuje o tom Ministerstvo vnútra (MV) SR na svojom webe.

Ako získať hlasovací preukaz?

„Požiadať o hlasovací preukaz je potrebné obec trvalého pobytu, ktorá voliča vyčiarkne zo zoznamu voličov,“ vysvetlil rezort. Obce mali už skôr zverejniť na svojom webe e-mailovú adresu na podávanie žiadostí. O hlasovací preukaz pre prípadné druhé kolo volieb sa dá e-mailom alebo listom požiadať aj samostatne do 14. marca. Osobne možno vyzdvihnúť preukaz v posledný pracovný deň pred dňom konania volieb.

Listinná alebo e-mailová žiadosť musí obsahovať údaje o voličovi ako meno a priezvisko, rodné číslo, štátnu príslušnosť, adresu trvalého pobytu a adresu, na ktorú obec doručí hlasovací preukaz. Obec zašle hlasovací preukaz voličovi najneskôr tri pracovné dni od doručenia žiadosti doporučenou zásielkou „do vlastných rúk“.

Kde môžete voliť?

Na základe hlasovacieho preukazu bude môcť volič s trvalým pobytom na Slovensku hlasovať v ľubovoľnej z 5 938 volebných miestností. Platí iba pre ten deň konania volieb, ktorého dátum je na ňom uvedený a len spolu s občianskym preukazom. „Hlasovací preukaz sa vydáva iba raz, volič by s ním preto mal nakladať opatrne. Pri strate alebo odcudzení obec voličovi nový hlasovací preukaz nevydá,“ upozornil rezort.

Prvé kolo volieb prezidenta bude v sobotu 23. marca. Prípadné druhé kolo bude 6. apríla. Funkčné obdobie prezidentky Zuzany Čaputovej sa končí 15. júna 2024.

ilustračné foto

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM