Rastislav Búgel Lifestyle

Čo sa to deje s dnešnými mužmi? Prestávajú randiť so SKUTOČNÝMI ženami, stačia im VIRTUÁLNE

Znie vám virtuálna priateľka založená na umelej inteligencii ako niečo pritiahnuté za vlasy? Bohužiaľ, ide o najnovší trend, ktorému podľahlo množstvo mužov.

Ilustračný obrázok k článku Čo sa to deje s dnešnými mužmi? Prestávajú randiť so SKUTOČNÝMI ženami, stačia im VIRTUÁLNE
Zdroj: Freepik.com/freepik

Témou posledných mesiacov je umelá inteligencia (AI). Aj v tomto prípade je to ako s ohňom, o ktorom sa hovorí, že je to dobrý sluha, ale zlý pán. Rovnako to je aj s umelou inteligenciou. Z jednej strany nám môže pomôcť v tvorivej činnosti, riešiť zložité úlohy alebo vyhľadávať informácie.

Na strane druhej, jej rozmach so sebou prináša aj riziká. Najnovším trendom v segmente AI sú virtuálne priateľky. K dispozícii je množstvo bezplatných, ale aj pokročilejších nástrojov.

Ako to celé funguje?

Všetky fungujú na približne rovnakom princípe. Pri prvom spustení si vyberiete podobu avatara vašej virtuálnej „priateľky“, farbu vlasov, pokožky, ale aj jej povahové vlastnosti. S virtuálnou ženou komunikujete formou chatbota. Postupne rozpletáte jej „osobnosť“ a AI sa učí všetko o vás.

„Chatujte s krásnymi virtuálnymi dievčatami, ktoré sú prispôsobené vašim preferenciám a osobnosti, čím vám zakaždým zabezpečia personalizovaný a jedinečný zážitok,“ znie opis jednej z najpopulárnejších aplikácii s virtuálnymi dievčatami.

Rozhovor sa postupne javí dôvernejší a intímnejší. S virtuálnou priateľkou môžete hrať mini hry a na základe vášho „vzťahu“ sa zvyšuje vaše skóre a level, ktoré vám otvárajú ďalšie možnosti. A práve tu nastáva kameň úrazu. Všetko je nastavené tak, aby ste v spoločnosti chatbota strávili čo najviac času.

A niekedy to môže zájsť poriadne ďaleko.

Prichádzajú problémy

Ako uviedol portál dataconomy.com, za pôvabom digitálnej romantiky sa ukrýva temná pravda. Štatistiky za rok 2022 totiž odhalili, že napríklad v USA je veľká časť mladých ľudí slobodná. Z celkového počtu je až 63 percent mužov.

„Zatiaľ čo AI priateľky môžu poskytnúť okamžitú útechu, neúmyselne podporujú život bez skutočných ľudských partnerov. Dôsledok? Generácia mužov, ktorí dobrovoľne opúšťajú skutočné vzťahy, manželstvo a rodičovstvo,“ píše server.

„Romániky“ poháňané umelou inteligenciou zvýrazňujú čoraz aktuálnejšiu spoločenskú výzvu. Odpútanie od skutočných vzťahov a príklon k ľahko dostupnému pocitu porozumenia v spoločnosti AI priateľky môže ohroziť demografické pomery a ekonomickú budúcnosť.

„Aj keď sa koncept AI priateľky môže zdať ako vtip, v skutočnosti to až také vtipné nie je. Umožňuje generácii osamelých mužov zostať osamelými a bezdetnými, čo bude mať za menej ako desať rokov ničivé účinky na americkú ekonomiku,“ upozorňuje The Hill.

Povedala mu, nech zabije kráľovnú

Neuveriteľný príbeh v spojitosti s AI partnerkou sa udial v roku 2021 v Británii. Vtedy ešte len 19-ročný Jaswant Singh Chail chatovaním s virtuálnou „ženou“ podľa sudcu „stratil kontakt s realitou a stal sa psychotickým“.

Pred súd sa postavil po tom, čo s nabitou kušou preliezol múr domu vtedajšej kráľovnej Alžbety II. s cieľom zabiť ju. Podporovať ho v tom mala práve virtuálna priateľka. Chlapca našťastie chytili, no súd ho poslal na deväť rokov za mreže.

Téma, ktorá vyvoláva otázky

Treba si uvedomiť, že aj keď sa AI priateľky môžu javiť ako empatické a chápavé, ich reakcie sú založené len na algoritmoch a preddefinovaných vzorcoch správania, ktoré nás majú na základe nami zadaných údajov potešiť.

„To vyvoláva otázky o pravosti emocionálneho spojenia a o potenciálnej manipulácii, keď systémy AI podporujú aj tie najtemnejšie stránky ľudskej psychiky. Môžeme dôverovať AI, že uprednostňuje blaho a bezpečnosť jednotlivcov? Aké ochranné opatrenia musia byť zavedené, aby sa zabezpečilo, že AI sa nestane nebezpečným nástrojom?“ pýta sa server medium.com s tým, že tieto otázky si vyžadujú starostlivé zváženie a proaktívne opatrenia na zabezpečenie zodpovedného vývoja a používania technológie AI.

Ďalšie skutočné, no neuveriteľné príbehy s virtuálnymi priateľkami nájdete na druhej strane!

Prečítajte si tiež

Zdroj: Instagram.com/emilypellegrini
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM