Správy

Európa ako drogový raj. Odbyt stúpa, závislých je čoraz viac

Starý kontinent, miesto, kam prúdia drogy takmer zo všetkých kútov sveta, čelí v ostatnej dobe zásadnému problému - zvýšila sa miera dopytu po návykových látkach.

V tomto procese pritom veľkú úlohu zohráva nielen kanabis a jeho problematické užívanie, či zneužívané lieky, ale aj stimulanty – nové psychoaktívne lát­ky.

Vyplýva to zo súhrnnej analýzy Európskeho monitorovacieho centra pre drogy a drogovú závislosť (EMCDDA).

V strede pozornosti je pritom problém s opioidmi. Dôvod je prostý, tieto drogy majú stále významný vplyv na úmrtnosť a chorobnosť.

Opioid je látka schopná viazať sa na opioidný receptor. Tie sa nachádzajú prevažne v centrálnej nervovej sústave a v malej miere aj v tráviacej sústave.

V súvislosti s nárastom užívateľov heroínu a syntetických opiodov sa priamo úmerne zvyšuje aj počet úmrtí, na rad prichádza požiadavka stanoviť čo najvhodnejšie liečebné a terapeutické postupy.

Pri riešení zohráva výraznú úlohu sieť kontaktných miest zvaná Reitox, ktorá zbiera a analyzuje dostupné informácie. Pomocnú ruku podávajú aj Európska komisia, Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb, Europol i Európska agentúra pre lieky.

Drogový trh odoláva

Kompetentní sa musia popasovať s faktom, že drogový trh na starom kontinente je odolný, v niektorých ukazovateľoch dokonca stúpa. Napríklad narastá počet užívateľov kanabisu (marihuana, hašiš) a stimulantov.

Prítomný je aj nový trend – tradičné drogy majú nového konkurenta, nevyskúšané a masou neoverené látky. Snahy o zákaz takýchto produktov oslabuje jeden zásadný fakt – narastajúca výroba kanabisu a syntetických látok i opioidov v blízkosti spotrebiteľských trhov. Inak povedané, ľudia sa k drogám dostanú oveľa skôr, majú ich, takpovediac, na dosah ruky.

PREČÍTAJTE SI: Marihuana a extáza na vzostupe. Z festivalov sa dostali do bežného života mladých

Výzvy

Dnešný drogový trh je plný liekov, opioidov, látok od výmyslu sveta. Dostupné sú prášky, tablety, kryštály najrôznejšieho tvaru, farby, účinku. Za pomoci premysleného marketingu sa omamné látky dostávajú k spotrebiteľovi a tým pádom ožíva trh ako taký. Legislatívny boj, i ten, ktorý zabezpečujú lekári a aktivisti, má síce svoje úspechy, ale takmer denne sa stretáva s novými prekážkami.

Do distribúcie sa zapája aj organizovaný zločin, drogové kartely sa zavše nezdráhajú použiť najrôznejšie spôsoby, ako prísť k zisku. A ten je v tomto biznise enormný, odhaduje sa, že ročne sa predajú drogy a návykové látky pri zisku hne´d niekoľkých miliárd.

Podľa najnovších zistení sú až tri štvrtiny všetkých priestupkov spojené s užívaním či distribúciou marihuany. Vyše jedno percento obyvateľov Európy denne užíva kanabis, na historických maximách je aj využívanie konopnej živice (hašiš). To je znepokojujúce, pretože sa zvyšuje riziko prepuknutia akútnych či chronických zdravotných problémov.

Vo všeobecnosti platí, že väčšina hospitalizovaných drogovo závislých pacientov začína práve s užívaním kanabisu, alebo ho potom má ako medzistupeň k syntetickým drogám.

Jeho zástancovia tvrdia, že marihuana nie je návyková, je to tzv. mäkká droga. V širšom kontexte sa však musí vnímať ako spúšťač problémov, ktoré sa nie ojedinele končia smrťou či trvalými zdravotnými následkami.

PREČÍTAJTE SI: Ako chutia deťom Draxlerove zdravé recepty? Prax ukázala, že si na ne len veľmi ťažko zvykajú

Nové drogy

Heroín, kokaín, marihuana, hašiš, extáza, LSD, meskalín… Bežných drog je plný trh, ten ale aktuálne ponúka aj v zásade neodskúšané syntetické kanabinoidy, nové psychoaktívne látky, ktoré majú v kratšom či dlhšom časovom horizonte na ľudský organizmus negatívny vplyv.

V posledných osemnástich mesiacoch je až 60% záchytných prípadov spojených práve so syntetickými kanabinoidmi, tie sú zo zdravotného hľadiska oveľa toxickejšie a škodlivejšie.

Zaujímavým je, že napríklad užívanie kokaínu je vyššie v krajinách západnej a južnej Európy, zatiaľ čo amfetamínom skôr holduje severná a východná Európa.

Liečebné centrá v poslednej dobe hlásia, že sa zvýšil počet pacientov, ktorí užívali amfetamíny.

Od drogového opojenia je už potom veľmi blízko k sexuálnemu správaniu, na základe zozbieraných faktov sa dá povedať, že práve drogy posunuli hranice, a tak sa zvýšil počet tých, ktorí sa nakazili HIV či už injekčným užívaním, alebo nechráneným sexom.

Za všetko môže „tráva“?

Aj v odborných kruhoch stále prevláda všeobecné presvedčenie, že nebyť kanabisu, neprešlo by k tvrdým drogám toľko ľudí. Reakcia na samotný kanabis je teda pre európsku protidrogovú politiku úplne zásadná, keďže počet tých, ktorí užívajú marihuanu či hašiš neklesá, skôr naopak, v jednotlivých častiach svetadielu stúpa.

Kanabis navyše predstavuje najväčší podiel hodnoty na európskom trhu s nelegálnymi drogami. Jeho výroba sa stala hlavným zdrojom príjmov organizovaného zločinu. Jeho dovoz z viacerých zdrojových krajín a nárast domácej výroby v Európe znamenajú veľkú výzvu pre orgány presadzovania práva. Z uvedeného potom vyplýva tlak na už aj tak obmedzené zdroje polície a colných orgánov.

V praxi to vyzerá potom tak, že dnes sa podarí zastaviť jednu drogovú zásielku, príslušné orgány slávia úspech aj na legislatívnej úrovni a hneď zajtra sa neznámou syntetickou drogou predávkuje partia mladých ľudí.

Boj ako s veternými mlynmi je pre antidrogových aktivistov mimoriadne náročný, často sa stretávajú s byrokraciou, nedostatkom financií i pochopenia.

Zásadné problémy dnešného drogového sveta:

  • Stúpa počet užívateľov kanabisu.
  • Zvýšil sa počet tých, ktorí sa dali na syntetické látky, kanabinoid a také preparáty, ktoré nie sú dostatočne preskúmané.
  • Narástol počet úmrtí v dôsledku predávkovania heroínom a inými opioidmi.
  • Vytvárajú sa nové internetové trhy, ktoré distribútorom ponúkajú široké možnosti. Spomínaný internet ale môže byť aj ako výborný komunikačný nástroj pre osvetu, ktorá je prvým bodom k tomu, aby dospelí a deti nepodľahli omamnému pokušeniu.

V súvislosti s posledným bodom už Európske monitorovacie centrum pre drogy a drogovú závislosť vyjadrilo obavu, že počet úmrtí ešte stúpne, pričom zásadným problémom je výrazný marketingový vplyv distributérov namierený ku koncovému užívateľovi, u ktorého hrá významnú rolu aj to, v akých sociálnych pomeroch sa nachádza, v akom je psychickom rozpoložení.

Takisto je tu obava zo zneužívania benzodiazepínov a iných liekov, takisto zneužívania terapeutických služieb a získavania ich z nepovolených zdrojov.

Naproti na prvý pohľad nelichotivej situácii je tu ale aj pozitívna rovina. Aktuálne sú k dispozícii nové farmakologické možnosti na obmedzenie poškodení spôsobenými drogami.

Ich masívnejšie zavedenie do praxe ale ešte nejaký čas potrvá, odhaduje sa, že roky.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM