Zo zahraničia

Európu zasiahlo husté SNEŽENIE: Hlásia zablokované železnice, nehody a ZRUŠENÉ lety! FOTO

Európa sa zobudila do zasneženého rána. Problémy hlásia z viacerých krajín.

Ilustračný obrázok k článku Európu zasiahlo husté SNEŽENIE: Hlásia zablokované železnice, nehody a ZRUŠENÉ lety! FOTO
39
Galéria

Husté sneženie v noci na sobotu zasiahlo takmer celé územie ČR. Sneh skomplikoval dopravu na viacerých miestach a meteorológovia v južných častiach krajiny vydali mimoriadne výstrahy. TASR správy prevzala zo spravodajských portálov Novinky.cz a iRozhlas.cz.

Kalamitný stav

Hajtman Juhočeského kraja Martin Kuba vyhlásil v kraji pre sneh kalamitný stav. Problémy tam podľa jeho slov zaznamenala železničná i autobusová doprava a na niektorých miestach sú výpadky elektrickej energie.

Kamión havaroval na 97. kilometri diaľnice D1 v kraji Vysočina smerom do Brna a vytvorila sa tam kolóna, oznámila ráno polícia ČR. Zranenia však podľa jej správ nikto neutrpel. Diaľnica D1 cez tento kraj je podľa polície prejazdná, vodičov však vyzvala na zvýšenú opatrnosť.

Desiatky centimetrov snehu

Od piatku napadlo na juhu Čiech a v kraji Vysočina až 45 centimetrov snehu a podľa meteorológov má sneženie pokračovať aj v sobotu i nedeľu. Situácia sa podľa Správy a údržby ciest Juhočeského kraja blíži ku kalamite. Hlavné dopravné ťahy sú však prejazdné.

Výstraha extrémneho stupňa nebezpečenstva v spojitosti so snehom je v častiach Juhočeského kraja a kraja Vysočina v platnosti do polnoci v noci na nedeľu.

Dopravné nehody hlásili aj v ďalších oblastiach ČR a sneh komplikuje dopravu v hlavnom meste Praha. Hasiči v ČR počas piatku zasahovali pri 216 dopravných nehodách, čo je takmer štvornásobne viac než bežný denný priemer, píše iRozhlas.cz.

Rušia lety

Husté sneženie v sobotu spôsobilo ťažkosti v leteckej aj železničnej doprave v okolí mesta Mníchov v nemeckej spolkovej krajine Bavorsko. Prevádzka viacerých železničných tratí i miestneho letiska bola pozastavená. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Zrušených bolo 320 zo 760 plánovaných letov.

Hovorca pasažierov vyzval, aby sa o stave svojho letu informovali pred príchodom na letisko.

Problémy na železnici

Prevrátené stromy blokujú železničné trate a spojenia z hlavnej stanice v Mníchove i vlaky smerujúce do nej sú pozastavené. Cestujúci v Mníchove a v meste Ulm v Bádensku-Württembersku museli stráviť noc vo vlakoch.

Zrušené boli aj diaľkové spojenia s Mníchova do nemeckých miest Norimberg, Stuttgart a Lindau, i do rakúskeho Salzburgu a Innsbrucku, píše DPA.

Komplikácie hlásia aj na linkách električiek, metra a autobusov v hlavnom meste Bavorska. Na mnohých miestach tejto spolkovej krajiny na juhu Nemecka došlo k nehodám v uliciach. Zimné počasie má podľa predpovedí pretrvať aj počas najbližších dní.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Prečítajte si tiež

Európu zasiahla snehová kalamita
39
Galéria
Zdroj: Polícia Slovenskej republiky
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM