TOS Lifestyle

Farba škrupiny vajec: Hovorí niečo o ich chuti či kvalite? Odpoveď mnohých PREKVAPÍ

Snehovo biela, krémová, hnedá... Farba škrupiny nie je dielom náhody. Aké vajcia je najlepšie kupovať?

Ilustračný obrázok k článku Farba škrupiny vajec: Hovorí niečo o ich chuti či kvalite? Odpoveď mnohých PREKVAPÍ
Zdroj: Dnes24.sk/DALL-E (umelá inteligencia) , Unsplash.com

Farba škrupiny

Keď si najbližšie budete robiť chutné volské oko alebo omeletu, aké vajíčka sú najlepšie z pohľadu farby škrupiny? Nejeden sa pri nákupe práve nad tým zamýšľa.

Pravdou však je, že vôbec nemusí. Ako informuje server Onet.pl, farba škrupiny podľa odborníkov závisí jednoducho od plemena sliepky. Zvyčajne čím tmavšie má sliepka operenie, tým tmavšie sú vaječné škrupiny. 

Čo žĺtok?

Možno ešte viac ako farba škrupiny sa rozoberá farba žĺtka. Prevláda názor, že že čím tmavší žĺtok, tým lepšie, resp. zdravšie vajíčko. Ako to teda je?

Podľa výskumu publikovanom v Journal of Food Science vaječné žĺtky tmavšej farby obsahujú viac omega-3 mastných kyselín a vitamínov ako tie svetlé. Rozdiel vo farbe je spôsobený stravou. Ak sliepka konzumuje veľa karotenoidov, čo sú prírodné pigmenty, ​žĺtok je intenzívnejší.

Zaujímavosťou je, že štúdia práve slovenských vedcov nepotvrdila súvis medzi farbou žĺtka a obsahom karotenoidov. A ti­ež aj výskum ministerstva poľnohospodárstva Spojených štátov amerických ukázal, že farba žĺtka nemá významný vplyv na nutričnú hodnotu vajíčka.

Podľa viacerých milovníkov vajec však platí, že tie s tmavším žĺtkom majú výraznejšiu chuť.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM