Eliška Šándorová Svet

FOTO: Chystáte sa na výlet do Paríža? Pyramídu v Louvri už "neuvidíte"!

Parížske múzeum Louvre, v ktorom má domov Mona Lisa, si prizvalo 33-ročného pouličného umelca, ktorý už v minulosti svojím umením "zaútočil" na kostol Panteón. Majster ilúzie sa tentokrát pohral s pyramídou, ktorá jednoducho z nádvoria zmizla.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Chystáte sa na výlet do Paríža? Pyramídu v Louvri už "neuvidíte"!
Zdroj: TASR

Má 33 rokov a svojím streetartovým umením ohuruje svetové metropoly. Rodák z Paríža sa volá Jean René, známy je však pod skratkou JR.

Začínal v pätnástich ako grafiťák ulíc a striech francúzskej metropoly. O jeho krkolomných kúskoch svedčia mnohé jeho fotografie. Postupne sa preslávil kolážami fotografií miest, inštaloval ich už napríklad v New Yorku, Šanghaji alebo v Riu de Janeiro. V roku 2011 získal prestížnu cenu TED (Technology, Entertainment, Design).

Majster pouličnej ilúzie

Jeho najnovším počinom je výtvor z jeho rodného mesta – Louvre. Na stavbu, ktorá slúži ako hlavný vchod do múzea, inštaloval obrovskú čiernobielu fotografickú koláž znázorňujúcu fasádu paláca, s ktorým splýva. Vyzerá to, akoby pyramída zmizla.

A ako to vyzeralo v priamom prenose? Podľa denníka leparisien.fr, ktorý zverejnil aj video, ide o jednoduchú anamorfózu, ktorá vlastne opticky „kopíruje“ pozadie objektu.

„Hľadám viac ako krásu, hľadám splynutie. Keď ma múzeum pozvalo, aby som vytvoril nejaké dielo, prišiel som sa sem najprv poprechádzať. Pozoroval som všetkých tých turistov z celého sveta, ktorí si robia selfie z jedného miesta pred vchodom do Pyramídy. Bez toho, aby prehovorili. Chcel som vytvoriť niečo, čo ich spojí, čo ich prinúti pýtať sa "čo sa to deje?“, niečo, čo ich prekvapí, rozosmeje, rozrozpráva," povedal pre leparieisen umelec.

Ak sa do Paríža chystáte, optický klam si môžete pozrieť až do 28. júna. Ak do metropoly Francúzska nemáte cestu, pozrite si galériu fotografií.

Čítajte aj: Kam na dovolenku? Obavy Slovákov menia turistickú mapu obľúbených destinácií

umelec Jean René
8
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM