Správy

FOTO: Najhoršie za posledné storočie. Európa bojuje so záplavami, krajiny hlásia obete

Francúzsko už od stredy (25.5.) sužujú dažde, regióny naprieč krajinou hlásia straty majetkoch a ľudských životoch. Mŕtvych hlási aj Pakistan. Búrky prekonali v Česku historický rekord. Čo hrozí Slovensku?

Najvyšší povodňový stupeň – červený – vyhlásili dnes úrady v departementoch Loiret a Seine-et-Marne v strednej časti Francúzska, ktoré zažíva rekordné záplavy – podľa niektorých zdrojov najhoršie za posledných viac ako sto rokov.

Hneď ako sa rieka Seina vyliala z brehov, príslušné orgány vyhlásili stav núdze. Pod vodou sú schodištia, budovy zaplavené do výšky prvých podlaží, majitelia vinární a kaviarní v prízemí lamentujú, čo teraz bude. Predseda francúzskej vlády Manuel Valls dnes informoval, že situácia v ohrozených oblastiach je veľmi napätá, a to najmä v oblasti Ile-de-France a v departementoch Seine-et-Marne a Essonne.

Prvá obeť

Dodal, že v najbližších hodinách úrady zrejme vydajú príkaz na evakuáciu ďalších dvetisíc ľudí v meste Longjumeau. V Paríži navyše pozastavili vodnú dopravu, každá ruka je potrebná na odstraňovaní priam až devastujúcich následkov.

Záplavy vo Francúzsku majú prvú obeť – je ňou 86-ročná žena, ktorej telo našli v jej zaplavenom dome v obci Souppes-sur-Loing v departemente Seine-et-Marne. Polícia začala vyšetrovať okolnosti jej úmrtia. Podľa predpovede počasia by dnes vo Francúzsku opäť malo pršať, čo vyvoláva obavy zo zhoršenia situácie.

Obete v Pakistane

Najmenej 34 ľudí zahynulo v dôsledku silných búrok, ktoré v noci nadnes zasiahli hlavné mesto Pakistanu a jeho okolie a spôsobili aj dlhotrvajúci výpadok dodávok elektriny. V metropole Islamabad hlásila polícia desať mŕtvych a vyše 50 zranených; väčšinu z nich zasiahli padajúce stromy alebo vývesné tabule obchodov. Vietor tam v nárazoch dosahoval rýchlosť okolo 150 kilometrov za hodinu.

Dramatická situácia sa, žiaľ, nekončí. Na mnohých miestach búrka vyvrátila stĺpy elektrického vedenia, čo spôsobilo 12-hodinový výpadok dodávok v častiach provincie. Meteorológovia predpovedali, že búrky a silné dažde na severozápade krajiny budú dnes pokračovať.

PREČÍTAJTE SI: S čím sa hrávali deti pred tridsiatimi rokmi?

Búrky aj v Nemecku

Dobre na tom nie je ani susedné Nemecko, kde sa prudký dážď spustil cez víkend.

Najväčšie problémy a straty na majetku hlásia Bavori. Niekoľko ciest bolo neprejazdných, 250 detí z jednej zo škôl dokonca muselo prespať v telocvični.

„Deťom sa ale toto dobrodružstvo páčilo. Strávili sme tu noc, čítali sme si, spievali, rozprávali sa. V škole je vždy dostatok jedla, takže sme to prečkali v dobrom,“ informuje jeden z učiteľov.

Český rekord

Meteorologický rekord zaznamenali v utorok večer na severnej Morave v okrese Bruntál, kde pri extrémnej prietrži mračien neďaleko Města Albrechtice namerala meteorologická stanica Žáry za 50 minút 127 milimetrov zrážok, z toho 80 milimetrov spadlo za 20 minút.

Napriek storočnému rekordu tento úhrny neprekonali obrovský príval zrážok z 25. mája 1872, ktorý spadol v obci Mladotice neďaleko Plzne. Za 90 minút tam napršalo 237 milimetrov vody. Záplavy vtedy postihli viacero oblastí ČR vrátane Prahy a spôsobili rozsiahle škody.

Podľa vyjadrenia ČHMÚ je výskyt búrok pravdepodobný aj v nadchádzajúcich štyroch dňoch. Počasie by sa malo zlepšiť až v pondelok.

A čo Slovensko?

U nás sme v ostatných dňoch tiež mali v istých častiach krajiny intenzívne dažde a miestami aj búrky, situácia je ale pokojná, k problémom ako majú vo Francúzsku či Nemecku nedochádza.

Podľa predpovede, ktorú prináša Slovenský hydrometeorologický ústav sa počasie pod Tatrami v najbližších dňoch nezmení, až do stredy (8.6.) treba počítať so zvýšenou oblačnosťou, prehánkami a miestami aj búrkami.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM