Regióny

FOTO: Nové prepojenie Bardejova a kúpeľov: Pribudol singletrack pre cyklistov i peších

Nový singletrack prepojil mesto Bardejov a Bardejovské Kúpele. Pozrite, kedy má byť v prevádzke!

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Nové prepojenie Bardejova a kúpeľov: Pribudol singletrack pre cyklistov i peších
9
Galéria
Zdroj: OOCR Šariš Bardejov

Plynulé prepojenie Bardejovských Kúpeľov s mestom Bardejov prinesie nový turistický singletrack Herkules pre cyklistov i peších, ktorý dokončuje v týchto dňoch Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) „Šariš“ – Bardejov. So samotnou realizáciou sa začalo 1. októbra 2018. Singletrack s dĺžkou cca 1,3 km začína pri benzínovej pumpe na konci Bardejova a končí na začiatku kúpeľov, kde sa napája na asfaltový chodník. Má charakter turistického singletracku, resp. tzv double tracku, šírku do 2,2 metrov a priečny sklon trasy je 5% kvôli odvodneniu. Informuje o tom riaditeľ OOCR „Šariš“- Bardejov Radomír Jančošek.

"Tento turistický chodník je obrovským obohatením nášho regiónu a rozšíri možnosti turistickej infraštruktúry. Realizuje sa ako singletrack, čo je metóda, ktorá kopíruje terén, prispôsobuje sa prírode, stromom a svahu, a nevyžadovala si výruby stromov. Hneď v úvode tejto trasy je mierne stúpanie na úseku cca 100 m s prevýšením cca 20 m. Aj kvôli tomu sme nazvali tento nový rodinný turistický chodník Herkules, aby aj tí najmenší nadšenci si mohli zmerať svoje sily. Plánujeme umiestniť informačne tabule s kresbou Herkulesa ako zdoláva jednotlivé prekážky. Je to zároveň aj symbolika, pretože tento názov má aj najsilnejšie mineralizovaný prameň v Bardejovských Kúpeľoch. Následne chodník kopíruje krásnu prírodu a je bezpečný, vedie cez les a je dostatočne vzdialený od hlavnej cesty. Trasa má prevýšenie iba niekoľko desiatok metrov a je vhodná aj pre rodiny s malými deťmi,“ opisuje nové prepojenie Jančošek.

Ide o dočasné riešenie, keďže mesto Bardejov už dlhodobo pripravuje cyklochodník s pevným povrchom, osvetlením a doplnkovou infraštruktúrou, no proces brzdí vysporiadanie problémových pozemkov, kde nie je jasný vlastník (neprebehlo dedičské konanie).

Dodáva, že obyvatelia mesta Bardejov, návštevníci Bardejovských Kúpeľov a regiónu sa dlhé roky dožadovali cyklochodníka, ktorý by spojil obe lokality. Odstránilo by sa tak nebezpečenstvo pohybu cyklistov a chodcov po frekventovanej ceste č.77.

"V súčasnosti sú hotové terénne úpravy a ostáva urobiť jemný posyp kameninou, aby sa pri dažďoch netvorilo na povrchu blato. Celkové náklady budú cca 23 000 eur a singletrack by mal byť v prevádzke zhruba o týždeň,“ konštatuje Jančošek.

Dĺžka značených turistických chodníkov v okolí kúpeľov dosahuje takmer 40 km. Popri tom je na tomto území aj sieť vybudovaných, udržiavaných a navzájom prepojených piatich cyklotrás, s celkovou dĺžkou viac ako 8 km. Tvoria ju tri liečivé singletracky – Lekársky, Napoleon a Čerešenka, Kyslíková cesta Mihaľov – Bardejov a Kyslíková dráha v Bardejovských Kúpeľoch. Teraz k nim pribudne Herkules.

OBRAZOM: Nový singletrack bezpečne prepojil Bardejov a Bardejovské Kúpele
9
Galéria
Zdroj: OOCR Šariš Bardejov
Zdroj: OOCR Šariš Bardejov
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM