Aktualizované Správy Zo Slovenska

Guvernér NBS Peter Kažimír je VINNÝ z podplácania: Má zaplatiť mastnú sumu

Guvernér Národnej banky Slovenska a exminister financií je podľa súdu vinný. Kažimír svoju vinu odmietal.

Ilustračný obrázok k článku Guvernér NBS Peter Kažimír je VINNÝ z podplácania: Má zaplatiť mastnú sumu
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Guvernér Národnej banky Slovenska (NBS) Peter Kažimír je vinný z podplácania. Rozhodol o tom samosudca Špecializovaného trestného súdu (ŠTS), ktorý vydal 3. apríla trestný rozkaz a uložil mu peňažný trest vo výške 100.000 eur. Rozhodnutie súdu nie je právoplatné. TASR to potvrdila hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjaková, upozornil na to denník Sme.

„Pre prípad, že by výkon peňažného trestu mohol byť úmyselne zmarený, súd uložil obžalovanému aj náhradný trest odňatia slobody vo výmere dva roky,“ povedala Kudjáková. Odpor proti trestnému rozkazu môžu procesné strany podať do ôsmich dní od jeho doručenia.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal obžalobu na guvernéra NBS a exministra financií Petra Kažimíra pre trestný čin podplácania vo februári. Opätovne ho obvinili z prečinu podplácania vlani na jeseň. Kažimír vtedy cez svojho obhajcu odkázal, že sa necíti byť vinný. Predtým mu obvinenie zrušila Generálna prokuratúra SR.

Tvrdí, že je nevinný

Guvernér Národnej banky Slovenska (NBS) Peter Kažimír zatiaľ nedostal trestný rozkaz z 3. apríla, podľa ktorého je vinný z korupcie a musí zaplatiť peňažný trest vo výške 100-tisíc eur. Kažimír reagoval na zverejnené informácie o neprávoplatnom rozsudku s tým, že je nevinný a nepochybuje o tom, že sa obháji na hlavnom pojednávaní. O vine guvernéra rozhodol samosudca Špecializovaného trestného súdu (ŠTS).

„Napriek trestnému rozkazu, ktorý mi nebol dosiaľ ani doručený, som nevinný. Nedopustil som sa žiadneho trestného činu a nepochybujem o tom, že sa obhájim pred sudcom na hlavnom pojednávaní alebo pred odvolacími súdmi na Slovensku alebo v Európe,“ uviedol Kažimír. Guvernér dodal, že verí v prezumpciu neviny, pretože sa nedopustil žiadnej trestnej činnosti. Dodal, že nebude reagovať na politické vyhlásenia v predvolebnej kampani.

Kažimíra už vyzvali viaceré politické strany na odstúpenie z funkcie, pretože podľa nich musí byť na čele NBS dôveryhodná osoba. Zvážiť svoje odstúpenie by mal aj podľa prezidentky Zuzany Čaputovej. Svojho bývalého člena sa, naopak, zastala opozičná strana Smer-SD, podľa ktorej je Kažimír typickou obeťou zneužívania trestného práva na politické účely.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Zostaňte v obraze. Ďalšie novinky z domova i zo sveta:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM