Zo zahraničia

Hrozí ďalšia skaza? Českom sa opäť preženú silné BÚRKY!

Iba nedávno sa južnou Moravou prehnalo tornádo. Meteorológovia teraz varujú Česko pred ďalším vyčíňaním počasia.

Ilustračný obrázok k článku Hrozí ďalšia skaza? Českom sa opäť preženú silné BÚRKY!
Zdroj: TASR/Vladimír Miček

Veľmi silné búrky, ktoré sa cez Česko prehnali minulý štvrtok, vyústili na juhu Moravy do vzniku tornáda, ktoré zdevastovalo sedem obcí a vyžiadalo si šesť životov a približne 200 zranených. Meteorológovia teraz opäť dvíhajú varovný prst.

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) upozorňuje, že Českú republiku zasiahnu v utorok a v stredu (29. a 30. 6.) silné búrky s prívalovými zrážkami, krupobitím aj silným vetrom. Zrážky môžu dvíhať aj hladiny riek.

Silné búrky sa podľa meteorológov môžu vyskytnúť na celom území ČR, na západe krajiny však majú byť ešte silnejšie. Tam ich môžu sprevádzať lokálne prívalové dažde s úhrnom zrážok okolo 50 milimetrov, krupobitím a poryvmi vetra okolo 90 kilometrov za hodinu, informuje portál Novinky.cz

Krúpy aj povodne

Varovanie pred búrkami bude platiť od utorka 20.00 hod. do stredy 6:00 hod., pričom sa bude vzťahovať na Prahu, Karlovarský, Úsťanský, Liberecký, Plzenský, Stredočeský kraj, ako aj časti Juhočeského a Královohradec­kého kraja.

Aj na zvyšku územia ČR sa v rovnakej dobe môžu vyskytovať silné búrky so zrážkami do 30 milimetrov, poryvmi vetra okolo 70 kilometrov za hodinu a rovnako aj krupobitie.

V západnej polovici Česka, respektíve v oblastiach s možným výskytom veľmi silných búrok, očakávajú meteorológovia aj vzostupy vodných hladín. Toky sa pritom na niektorých riečnych profiloch môžu dostať až na prvý stupeň povodňovej aktivity.

Nešlo o tornádo

Okrem juhomoravských obcí minulý týždeň postihla silná búrka aj obec Stebno na severozápade Čiech. Informovali sme o tom aj my v tomto článku. V súvislosti s touto búrkou sa tiež najskôr hovorilo o tornáde, avšak podľa najnovších zistení meteorológov išlo zrejme o jav zvaný downburst. Informovala o tom česká spravodajská televízia ČT24.

Podľa Martina Nováka z Českého hydrometeorolo­gického ústavu ide o jav, kedy sa zo zadnej strany búrkového mraku zošuchne na zem veľkou rýchlosťou balík studeného vzduchu. Keď (vzduch) narazí na povrch tak sa roztečie po okolí s tým, že hlavný náraz smeruje do prednej časti búrkového mraku. „Záver, že to nebolo tornádo, možno pokladať za definitívny,“ uviedol Novák.

V obci Stebno žije asi 120 obyvateľov a pri búrke nebol nikto zranený. Silný vietor poškodil asi 25 domov, ktoré prišli o strechy a vietor na nich rozbil okná. Poškodené boli aj autá stojacie na ulici, predbežná škoda sa odhaduje na 80 až 100 miliónov českých korún (3,1 až 3,9 milióna eur).

Tornádo v Česku na Južnej Morave
29
Galéria

Vyčíňanie počasia

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM