Rôzne

Je tu ČERVENÁ streda! Prečo sa slovenské budovy rozsvietia do tejto farby?

Viaceré budovy naprieč celého Slovenska sa v stredu (24. 11.) večer rozsvietia na červeno.

Ilustračný obrázok k článku Je tu  ČERVENÁ streda! Prečo sa slovenské budovy rozsvietia do tejto farby?
Zdroj: TASR/Milan Kapusta

Stane sa tak pri príležitosti dňa Červenej stredy, ktorého cieľom je poukázať na ľudí trpiacich pre svoje náboženské presvedčenie. Už tretí rok ju organizuje pápežská organizácie ACN – Pomoc trpiacej Cirkvi.

Červené mestá

„Priveľké množstvo ľudí na svete trpí pre svoje vierovyznanie a nie je správne o tom mlčať. Pozývame všetkých spomenúť si na Červenú stredu na tých, ktorí nie sú ani v roku 2021 vo svojom náboženskom postoji slobodní – ba priam musia preň často i trpieť a umierať,“ uviedol riaditeľ slovenskej kancelárie ACN Miroslav Dzurech.

V hlavnom meste bude na červeno rozsvietený Bratislavský hrad, Most SNP či Martineum (zázemie Dómu sv. Martina). Červený bude napríklad aj Dóm svätej Alžbety v Košiciach, Katedrála Najsvätejšej Trojice v Žiline, Mestská radnica v Trnave či Konkatedrála Sedembolestnej Panny Márie v Poprade. Väčšina sa rozsvieti o 18.00 h.

Aj vo svete

Rovnako sa rozžiaria červenou farbou aj budovy a chrámy vo svete, a to v Austrálii, Kanade, na Filipínach, v Spojenom Kráľovstve i Holandsku.

Realita prenasledovania pre náboženské presvedčenie vo svete je podľa Dzurecha alarmujúca. Až 5,2 miliardy ľudí žije v krajinách, kde im sloboda vierovyznania nie je zaručená.

„Až 70 percent nábožensky motivovaných útokov sa deje práve na kresťanoch, veľké utrpenie zažívajú aj Rohingovia a Ujguri,“ priblížil.

Foto: archív, TASR

Prečítajte si aj:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM