Aktualizované ELA Správy Zo Slovenska

KORONAVÍRUS: Ďalšie tri prípady nákazy na Slovensku! V karanténe je preventívne aj trhovisko Miletičová

Epidemiologička Zuzana Krištúfková pre RTVS uviedla, že na Slovensku potvrdili ďalšie tri prípady nákazy koronavírusom.

Ilustračný obrázok k článku KORONAVÍRUS: Ďalšie tri prípady nákazy na Slovensku! V karanténe je preventívne aj trhovisko Miletičová
23
Galéria
Zdroj: TASR

Ako na sociálnej sieti informuje RTVS, epidemiologička Zuzana Krištúfková pre verejnoprávnu televíziu uviedla, že na Slovensku potvrdili ďalšie tri prípady nákazy koronavírusom. Celkom je na Slovensku 10 prípadov nákazy.

Čaká sa na ďalšie výsledky

„Osoby prišli do kontaktu so slovenskou rodinou, ktorá je v karanténe v rakúskom Kittsee a všetci traja dodržiavali karanténu. Spolu je na Slovensku v karanténe okolo 100 osôb, ktoré boli v kontakte s doteraz známymi prípadmi,“ informuje RTVS.

Úrady verejného zdravotníctva Slovenskej republiky vyhľadávajú ďalšie kontakty, aby spomalili šírenie sa koronavírusu.

Nové prípady nákazy potvrdil po rokovaní vlády premiér Peter Pellegrini (Smer-SD). O tom, či plošne zatvoriť školy, sa rozhodne vo štvrtok na krízovom štábe.

„Zatiaľ sme na Slovensku nepotvrdili komunitné šírenie koronavírusu,“ tvrdí Peter Pellegrini. Ako príklad komunitného šírenia uvádza nakazeného taxikára v Česku. Tri nové potvrdené prípady sú takzvaná predpoludňajšia várka testov, ešte sa čaká čo ukážu popoludňajšie testy. „Zatiaľ stále vieme, ako sa ľudia nakazili, ako k tomu došlo,” hovorí Pellegrini.

Horšia situácia podľa neho bude, keď sa u nás vyskytne situácia ako v Českej republike, kde nakazený taxikár ani nevie, koho všetkého viezol a mohlo dôjsť ku komunitnému šíreniu.

Uzavretá Miletička

Zatiaľ nie je jasné ako s prípadom súvisí aj uzavretie najväčšieho trhoviska v hlavnom meste.

„Prosím, nepodliehajte panike, ide o preventívne opatrenie, prípad koronavírusu zatiaľ nie je potvrdený. V dopoludňajších hodinách sme sa dozvedeli, že jedna osoba spomedzi predajcov oblečenia na trhovisku Miletičova bola včera vo večerných hodinách hospitalizovaná s príznakmi zvýšenej teploty, kašľa a hnačky. Ide o predajkyňu oblečenia, ktorá má pozitívnu cestovateľskú anamnézu, pred menej ako desiatimi dňami sa údajne vrátila z ázijskej krajiny. Hospitalizovaná mala byť spolu so svojím manželom. Výsledky testov nám nie sú známe, prevádzka trhoviska je však s postihnutou rodinou v kontakte a nevieme, kedy budú k dispozícii. O situácii sme sa dozvedeli od samotných predajcov, štát ani žiadne jeho orgány nás oficiálne neinformovali,“ informoval na sociálnej sieti starosta MČ Ružinov Martin Chren.

Po porade vedenia mestskej časti preto dnes od 12.00 rozhodli preventívne uzavrieť trhovisko Miletičova a pristúpiť k dezinfikovaniu priestorov.

Podľa jeho slov má predajkyňa oblečenia pozitívnu cestovateľskú anamnézu, pred menej ako desiatimi dňami sa údajne vrátila z ázijskej krajiny. Hospitalizovaná bola spolu so svojím manželom. Výsledky testov zatiaľ podľa Chrena známe nie sú.

Doplnil, že o situácii sa dozvedeli od samotných predajcov. „Prevádzka trhoviska je v kontakte aj priamo s nimi, štát ani žiadne jeho orgány nás oficiálne neinformovali,“ komentoval.

Mestská časť Ružinov, ktorá je prevádzkovateľom trhoviska, rozhodla o jeho uzavretí do odvolania, najmenej však do doby, kým budú známe výsledky testov na prítomnosť nového koronavírusu u hospitalizovanej predajkyne.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM