Regióny

Košické oceliarne dosiahli REKORDNÝ zisk. Majú za sebou najlepší rok v histórii

Po dvoch stratových rokoch, ovplyvnených najmä pandémiou, dosiahol U. S. Steel v roku 2021 rekordné výsledky.

Ilustračný obrázok k článku Košické oceliarne dosiahli REKORDNÝ zisk. Majú za sebou najlepší rok v histórii
Zdroj: TASR/František Iván

Košické oceliarne americkej spoločnosti U. S. Steel, rovnako ako aj materský koncern, po dvoch stratových rokoch 2019 a 2020 ukončili minulý rok s historicky vysokým ziskom. Ako informujú na svojom webe, čistý zisk korporácie U. S. Steel za celý rok 2021 predstavoval 4 174 miliónov dolárov. Upravený čistý zisk bol 3 780 miliónov dolárov.

Rekordný rok

Historicky najlepší výsledok dosiahol vlani aj U. S. Steel Košice (USSK). Tento úspech okomentoval prezident košických oceliarní Jim Bruno pre podnikové noviny Oceľ východu. „Pre korporáciu U. S. Steel bol rokom rekordným, keď firma vykázala zisk pred zdanením a odpismi okolo 5,6 miliárd dolárov, čo je o vyše 40 % viac ako to, čo sme dosiahli za predchádzajúcich 5 rokov dohromady, uviedol.

Košické oceliarne sa podľa ich prezidenta na výsledku korporácie podieľali vyše jednou miliardou dolárov. Tri miliardy zisku vytvorili závody v severnej Amerike a jeden a pol miliardy pochádza z amerického Big River Steel.

Ako upozornil Denník E, rekordný zisk firmy je o to pozoruhodnejší, že ťažký priemysel zaťažuje nebývalý rast cien elektriny a zemného plynu. Okrem toho výrazne stúpajú aj ceny vyrobenej ocele a predaný objem ocele. Za vlaňajšok v Košiciach vyprodukovali 4,3 milióna ton, čo je o takmer 1,3 milióna ton viac ako predvlani.

Vyhliadky do budúcna

Prezident košického U. S. Steelu verí, že podobné výsledky dosiahne firma aj v roku 2022. Zároveň sa ale bude podľa neho musieť vysporiadať aj s otvorenými otázkami, ako sú vývoj situácie na Ukrajine a pandémia koronavírusu.

„Očakávame, že tento rok bude ďalším dobrým rokom. Aj keď nebude až natoľko úžasný, ako bol ten minulý. Pre nás v Košiciach to môže byť druhý najlepší rok za posledných 10 rokov. Variabilná platba zostane dosť vysoká, pretože keď firma zarába, pocítia to aj zamestnanci,“ dodal Bruno s tým, že firma v minulom roku bola schopná vyplatiť zamestnancom rekordné variabilné platby.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM