Zo Slovenska

Krajské mestá majú PROBLÉM zostaviť rozpočty! Avizujú ZVYŠOVANIE daní

Krajské mestá avizujú problémy so zostavovaním vyrovnaných rozpočtov pre budúci rok. Väčšina samospráv preto bude musieť pristúpiť k zvyšovaniu daní, a to aj o viac ako štvrtinu.

Ilustračný obrázok k článku Krajské mestá majú PROBLÉM zostaviť rozpočty! Avizujú ZVYŠOVANIE daní
Zdroj: TASR/Dano Veselský

Po utorňajšom stretnutí predstaviteľov združenia krajských miest K8 to uviedol primátor Banskej Bystrice Ján Nosko.

Musia prijímať nepopulárne opatrenia

„Mestá sa nachádzajú v zdevastovanej situácii, čo sa týka financií. Vzhľadom na to, že pripraviť vyrovnaný rozpočet je prakticky nemožné, budú všetky krajské mestá s výnimkou Trnavy a Banskej Bystrice, dane zvyšovať,“ skonštatoval Nosko. Pripomenul tiež, že v Banskej Bystrici sa dane zvyšovali minulý rok a mesto pre potrebu zostaviť vyrovnaný rozpočet nedokázalo poskytnúť dotácie pre viaceré oblasti.

Predstavitelia krajských miest upozornili, že nepopulárne opatrenia musia prijímať v dôsledku viacerých legislatívnych opatrení bývalej vlády, ktoré majú negatívny vplyv na rozpočty samospráv. „Opakovane sme počas uplynulého obdobia apelovali a upozorňovali na problémy, ktoré majú samosprávy s dopadmi prijímanej legislatívy. Bohužiaľ naše želania neboli vypočuté,“ dodal Nosko.

Nemajú na výber

Zvyšovanie daní sa okrem osmičky najväčších miest dotkne aj ďalších samospráv. „Treba jasne povedať, že nikto z nás nemá na výber. Buď budeme poskytovať služby v tej kvalite a kvantite, ako ich poskytujeme teraz, ale musíme sa na tom všetci spolupodieľať, alebo pôjdeme so službami radikálne dole a kvalita života sa zásadne zhorší,“ povedal primátor Trenčína a prezident Únie miest Slovenska Richard Rybníček. Ako dodal, predpokladá, že samosprávy budú dane zvyšovať minimálne o úroveň kumulatívnej inflácie za posledné štyri roky, čo predstavuje približne 27 percent.

Veria sľubom

Predstavitelia krajských miest na stretnutí v Banskej Bystrici diskutovali aj o programovom vyhlásení vlády, komunikáciu s novou vládou označili doposiaľ za konštruktívnu. Apelujú na predvídateľnosť a žiadajú, aby sa zmeny s finančnými dopadmi na samosprávy prijímali citlivo. „Táto vláda sa verejne zaviazala, že nebude prijímať rozhodnutia dopredu bez samosprávy tak, ako sa to robilo v minulosti, preto veríme, že sa to naplní,“ dodal Rybníček.

Združenie K8, zastrešujúce všetky krajské mestá, má rotujúceho predsedu. Post po Jánovi Noskovi po dohode členov združenia prevezme primátor Košíc Jaroslav Polaček, podpredsedom sa stane nitriansky primátor Marek Hattas.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: Policajný zbor SR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM