ELA Magazín

Ktorý je najobľúbenejší alkohol z Európy? V rebríčku zabodoval iba jeden zo Slovenska

Gastroportál TasteAtlas sa pravidelne vo svojich hodnoteniach zameriava na hodnotenia regionálnych špecialít a jedál. V najnovšom rebríčku si posvietil na liehoviny z Európy.

Ilustračný obrázok k článku Ktorý je najobľúbenejší alkohol z Európy? V rebríčku zabodoval iba jeden zo Slovenska
Zdroj: Unsplash.com , Pexels.com

Nie je to tak dávno, čo spomínaný portál zostavil rebríček najhorších jedál strednej Európy a ocitol sa v ňom aj na Slovensku obľúbený mäsový druh.

Na desiatom mieste nelichotivého rebríčka nájdeme Liptovskú salámu.

„Liptovská saláma je špeciálny druh salámy vyrobený v mäsokombináte v Dubnici nad Váhom. Unikátna receptúra ​​tejto salámy pochádza zo 70. rokov minulého storočia a pre svoju výraznú chuť si saláma získala veľkú obľubu medzi spotrebiteľmi,“ opisuje výrobok portál Taste Atlas.

Škótsko vedie

najnovšom prieskume sa portál zameral na liehoviny európskych štátov. Rebríček tých najobľúbenejších je založený na názoroch, v tomto prípade bolo braných do úvahy hodnotenie 2345 ľudí.

Na prvých troch priečkach sa umiestnila škótska whisky. Najväčšej obľube sa teší tá zo škótskeho ostrova Islay. Za ňou nasledujú liehoviny z oblasti okolo rieky Spey v severovýchodnej časti Škótska a z oblasti Highland.

Ako dopadlo Slovensko? Na 54. mieste sa umiestnila Spišská borovička a na 58. mieste český Tuzemák.

„Spišská borovička je slovenský destilát s príchuťou borievky, ktorý sa často plní do fliaš so sušenými plodmi borievky alebo vetvičkou borievky obyčajnej. Vyrába sa z borievkových a obilných destilátov a čistenej pramenitej vody z tatranských veľhôr,“ opisuje portál náš tradičný alkohol.

Pite ju vychladenú!

Borovička je známa svojou nezvyčajnou výraznou chuťou. Po príchode na Slovensko po nej často siahajú aj zahraniční turisti.

„Suroviny pochádzajú z miestnych zdrojov a výroba musí prebiehať v určenej oblasti Spiša. Tento číry destilát má zvyčajne svetložltý odtieň a jemnú vôňu a chuť podobnú borievke,“ dodáva Taste Atlas s tým, že ide o silný 40-percentný alkohol, ktorý sa vyrába vo viacerých regiónoch Slovenska. Rovno dodáva odporúčanie, že borovička najlepšie chutí správne vychladená a môže byť zmiešaná s tonikom.

Prečítajte si aj:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM