Rôzne

KURIOZITA DŇA: Študentka vyrába špeciálne rúška pre nepočujúcich, FOTO

Nepočujúci potrebujú pri komunikácii vidieť celú tvár partnera, aby z nej mohli čítať. Nariadenie nosiť na verejnosti rúško im teda život poriadne skomplikovalo.

Ilustračný obrázok k článku KURIOZITA DŇA: Študentka vyrába špeciálne rúška pre nepočujúcich, FOTO
Zdroj: TASR

Žijeme časy, kedy sú ľudia v mnohých krajinách sveta povinní nosiť nové doplnky v podobe ochranných rúšok. Zakrývajú nám polovicu tváre, a tak sa stáva, že cestou do obchodu nespoznáme suseda.

Špeciálne rúška

Zdraví ľudia bez hendikepov s týmto malým problémom dokážu žiť. Oveľa ťažšie to majú nepočujúci, ktorí pri komunikácii potrebujú vidieť celú tvár partnera, aby mu mohli čítať z úst.

Na problém upozornila vysokoškoláčka Ashley Lawrence, ktorá študuje na univerzite v Kentucky so zameraním na vzdelávanie nepočujúcich. Študovať posunkovú reč bez možnosti čítať výrazy tváre a odčítavať z úst je ťažké, keďže spolu s účelovými pohybmi rúk tvoria základ doruzumievania sa nepočujúcich ľudí.

Ashley dostala geniálny nápad, vďaka ktorému uľahčila život nepočujúcim. Začala šiť rúška s priehľadným miestom v oblasti úst, ktoré umožňujú čítať z pier. Rúška posiela bezplatne každému, kto ich potrebuje, či už je chorý alebo nie. Nepočujúcim zároveň odporúča, aby špeciálne rúška dali aj svojmu lekárovi, aby medzi sebou mohli ľahšie komunikovať.

Ilustračný obrázok

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM