Rastislav Búgel Zo Slovenska

Lekárne opäť bojujú s VÝPADKAMI: Chýbajú už aj inak bežne dostupné a lacné lieky

Pri návšteve lekárne sa vám môže stať, že predpísaný liek nedostanete. Môžu za to výpadky. Čo ich spôsobuje?

Ilustračný obrázok k článku Lekárne opäť bojujú s VÝPADKAMI: Chýbajú už aj inak bežne dostupné a lacné lieky
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič , Pexels.com

Lekárne opäť bojujú s nedostatkom liekov. Chýbajú dokonca aj bežne dostupné a lacné lieky. Ako informoval portál spravy.rtvs.sk, podľa odborníkov je dôvodom aj to, že Slovensko má jedny z najlacnejších liekov v celej EÚ. Keďže náklady na výrobu a distribúciu liekov stúpajú, nie sme tým pádom pre výrobcov a distribútorov lukratívny trh.

Podľa portálu aktuálne v lekárňach chýbajú viaceré druhy antibiotík, lieky na kardiovaskulárne a neurologické ochorenia a aj lieky proti infekcii.

Chýbajú aj lacné lieky

„Kým v minulosti nám chýbali najmä drahé lieky, tak v týchto dňoch až mesiacoch sa stretávame s výpadkom liekov, ktoré sú rádovo niekoľko desiatok eur, hovorím o celkovej cene, nie o doplatku pre pacienta,“ povedala pre server viceprezidentka Slovenskej lekárnickej komory Miroslava Snopková.

Problémom je, že lekárne chýbajúce lieky často nemajú čím nahradiť. Podľa Snopkovej v takom prípade nemá lekárnik inú možnosť, ako „vrátiť“ pacienta späť k lekárovi.

Čo je hlavný dôvod?

Podľa odborníkov súvisí problém aj so zastropovaním cien liekov na Slovensku. Aby boli pacienti chránení od extrémnych doplatkov, vláda rozhodla, že cena liekov nemôže prekročiť priemer troch najnižších cien daného druhu lieku v Európskej únii. Niektoré firmy už kvôli tomu dokonca úplne odišli zo slovenského trhu.

Podľa prezidentky asociácie GENAS Terézie Szádockej často dochádza k tzv. liekovej turistike: „V okolitých krajinách – v Maďarsku, Rakúsku, v Česku, v Poľsku – za vyššiu cenu sa dostanú k tomuto lieku.“

Odborníci dodávajú, že navýšenie ceny liekov by hneď nemuselo znamenať zvýšenie doplatku. Podľa Szácodkej by navýšenie mohol znášať štát.

Dajte si pozor

Pozor by si aktuálne mali dať pacienti, ktorí majú opakované recepty. „Už keď vedia, že im končí zásoba, tak možno sa informovať. Stačí aj v najbližšej lekárni a veľmi dobré je mať tak, ako máme svojho lekára, aj svojho lekárnika,“ povedal pre spravy.rtvs.sk viceprezident Asociácie na ochranu práv pacientov Dominik Tomek.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM